Nyhed

Dansk orkester hjælper BBC med stor fejring

For danskerne er den senromantiske komponist Frederick Delius fuldstændig ukendt. Hos englænderne er han populær. Og da det i 2012 er 150 år siden, at Delius blev født, fejrer briterne ham i stor stil i år. BBC Four hyrede Aarhus Symfoniorkester og dirigenten Bo Holten til at indspille musik til en portrætfilm om Delius. Indspilningen foregik i sidste uge i Århus, hvor også britisk presse mødte op. Orkestret udgiver i år også ikke færre end tre Delius-cd’er.

Man ser stort set aldrig Delius på koncertprogrammer i Danmark. KLASSISK spørger Aarhus Symfoniorkesters chef, Palle Kjeldgaard, om hvorfor de bruger så meget energi på den engelsk-tyske komponist.

”Det er et gammelt projekt, som blev initieret af Bo Holten i 2000-01. Vi indspillede dengang to cd’er, og dem ville vi gerne lave flere af. Det rygtedes til BBC, at et dansk orkester laver sådanne indspilninger. Vi har desuden modtaget en pæn donation fra Delius Trust. Der vil være 16 minutter med Aarhus Symfoniorkester i portrætfilmen”.

– Delius spilles ellers ikke i Danmark. Er det udelukkende for udlandets skyld, at I indspiller musikken?
”Det er en fejl, at det er sådan herhjemme. Han er en stor komponist, og vi vil også sætte nogle af de ting, vi lige har indspillet, på programmet i den kommende sæson. Delius’ musik er helt unik og dybest set uden landegrænser. Jeg kan kun undre mig over, at han ikke spilles mere”, siger musikchefen og fremhæver værker som ’Seadrift’, ’A Song before Sunset’ og ’Country sketches’.

”Delius går sine egne veje. Der kommer nogle lidt sjove dissonanser indimellem, hvor man tænker: ønsker han det virkelig sådan her? Men det er så Delius’ måde at farve klangen på. Og han skriver indimellem ganske krævende for musikerne, nogle gange i sværhedsgrad som hos Strauss. Ellers er Delius en eftertænksom komponist”.

”Der er en tendens til, at repertoiret snævrer sig ind – i København spiller de jo næsten kun Beethoven”, siger Palle Kjeldgaard med et glimt i øjet med reference til de forestående Beethoven-cyklusser, som DR SymfoniOrkestret, DR UnderholdningsOrkestret og Sjællands Symfoniorkester snart indspiller. ”Så det er også vigtigt af kulturpolitiske årsager, at vi laver denne slags projekter”, mener Palle Kjeldgaard.

– Hvad giver det orkestret at være med i sådan et filmprojekt og at indspille disse cd’er?
”Det giver noget eksponering. Vi fik opmærksomhed i både ind- og udland, der i 2000-01 tog godt imod vores Delius-cd’er, og vi er sikker på, at de nye cd’er også vil falde i god jord. Og vi går lidt på opdagelse i, hvad man egentlig kan i den sal, vi bruger hver dag (Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus, red). Vi lavede tv-studie ud af salen, vi havde gang i heliumballoner og alt muligt”.

– Hvorfor er der gået 12 år siden jeres første Delius-indspilning?
”Da jeg kom til Aarhus Symfoniorkester i 2007, snakkede jeg med Bo Holten, som er stor Delius-fan, og der var det forestående jubilæum i 2012. Og vi ville gerne have Johan Reuter og Henriette Bonde Hansen som de gennemgående sangere, og det har først nu været muligt at få deres kalendere til at mødes. Og desuden var vi nødt til at skaffe sponsorkroner”.

Per Rask Madsen

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER