Nyhed
»De danske operauddannelser er ikke bæredygtige«
13. november 2024
13. november 2024
I et debatindlæg i Politiken fremsætter operasanger og forperson i Operaudvalget under Dansk Skuespillerforbund, Mathias Hedegaard, en skarp kritik af de danske operauddannelser. Han mener ikke længere, at de er bæredygtige efter en gennemgribende ændring i 2020.
Hedegaard retter skytset mod Operaakademiet, en overbygning for solister under Det Kongelige Teater og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Efter ændringen i 2020 tilbyder akademiet i dag to linjer, en to-årig kandidatuddannelse samt det såkaldte ‘Young Artist Programme’, i stedet for, som før, en tre-årig uddannelse.
Tenoren kritiserer i sit indlæg ‘Young Artist’-programmet, en solistklasse med særligt fokus på at få praktisk erfaring som operasolist, for at have for få danske sangere. Han langer også ud efter Den Kongelige Opera for at bruge ‘Young Artist’-eleverne som billig arbejdskraft i forestillinger.
Hedegaard skriver i sit indlæg:
»Det er på tide, at Operaakademiet sadler helt om og matcher det arbejdsmarked, som Danmark tilbyder operasangere i dag. Det handler først og fremmest om at aflive fortællingen om, at eleverne skal stræbe efter at blive solister på Det Kongelige Teater. Statistisk set er det så godt som umuligt at få en fastansættelse som operasolist på Det Kongelige Teater. Især, hvis du er dansker«.
For at tiltrække flere dansksprogede sangere skal Operaakademiet, ifølge Hedegaard, i højere grad målrettes det danske arbejdsmarked, blandt andet ved at de studerende i løbet af uddannelsen skal synge operaroller på dansk. Og så bør akademiet frigøres fra Det Kongelige og konservatoriet og i stedet, efter svensk og norsk model, lægges sammen med Den Danske Scenekunstskole.
»Jeg vil næsten garantere, at en sådan uddannelse kan tiltrække flere danske sangere og omvendt afholde mange udenlandske sangere fra at søge«, skriver han.
Hedegaard har efterfølgende uddybet sine synspunkter i DR’s klassiske radioprogram, Puls. Her siger han om det danske opera-arbejdsmarked, at det »i høj grad handler om at være freelancer. Det handler om at kunne stå i en gymnastiksal og synge børneopera. Det handler om at kunne spille udendørs opera på Opera Hedeland, bare for at give et par eksempler«.
Puls har forsøgt at få Det Kongelige Teater til at udtale sig om Hedegaards beskyldning om, at operahuset bruger de akademistuderende som billig arbejdskraft. Teatret har, ifølge Puls, afvist at kommentere, da man mener, at han i kraft af sin rolle hos Dansk Skuespillerforbund bruger debatindlægget til at »føre overenskomstforhandlinger«.
Foto: Camilla Winther / DKT
FLERE NYHEDER