Nyhed

Dirigentkomet indtager pophitliste

Få klassiske kunstnere får international medieopmærksomhed som den venezuelanske dirigentkomet Gustavo Dudamel, der leder Los Angeles Filharmonikerne, Simón Bolívar Symfoniorkester og Göteborgs Symfoniorkester. Ifølge pladebranchen fik Dudamels nye cd ‘Discoveries’ en næsten uhørt høj placering på den svenske salgsliste i sidste uge. ‘Discoveries’, som indeholder uddrag fra hans tidligere cd’er, entrerede hitlistens tredjeplads foran Madonna og andre popkunstnere. “En placering så høj, at kun De Tre Tenorer kunne have opnået noget lignende”, lyder det fra musikindustrin.se.

Solstrålehistorien skal dog ses mere nuanceret, mener Magnus Haglund, kritiker ved Göteborgs-Posten.

“Det er jo lidt spektakulært, at en cd som den kan kravle op i toppen af listen. Men det er ikke helt let at tolke placeringen. Der sælges utroligt få cd’er i dag, og at et opsamlingsalbum med Gustavo Dudamels indspilninger havner foran Madonnas seneste album er nok frem for alt et udtryk for, at markedet næsten ikke eksisterer længere. Men samtidig er Dudamel under sin tid som chefdirigent for Göteborgs Symfoniorkester blevet noget af en popstjerne, et ansigt, som mange genkender og bliver glade for at se og naturligvis høre, når han dirigerer.”

Universal Music, der ejer Deutsche Grammophon, fortæller, at ‘Discoveries’ rigtig nok strøg ind på Sverigetopplistans tredjeplads, men den også hurtigt røg ned ad listen. Alligevel er det stort, at albummet kunne lande på en populær-hitliste, mener Mads Grimstad fra Universal Music.

På ‘Discoveries’ dirigerer Gustavo Dudamel blandt andre Wiener Filharmonikerne og Göteborgs Symfoniorkester. Men den 31-årige dirigent har ikke finere fornemmelser, end at han gerne vil have musikken til alle, pointerer Magnus Haglund.

“En af de gode ting ved Dudamels tid med Göteborg Symfoniorkester er, hvordan der er opstået en folkelig kontaktflade, fx når man vælger at vise sig offentligt i et storcenter på en travl lørdag, eller opstarten af en lokal version af El Sistema i forstaden Hammarkullen. Den klassiske musikkultur har et stort behov for fornyelse og åbne rammer, pladser og tilstande, hvor mennesker er, så der kan ske forskellige former for kontakt.”

Tekst: Per Rask Madsen

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER