Nyhed

Ensemble med erhvervssponsor

Det Kongelige Biblioteks eget DiamantEnsemblet har siden starten for ti år siden været finansieret af midler fra privat erhvervsliv og fonde.

Af Per Rask Madsen

DiamantEnsemblet begynder i september sin tiende sæson, alle årene med industrigiganten Siemens som sponsor. Idéen med at danne et ensemble med hjemmebane i Den Sorte Diamant kom fra oboisten Max Artved, der ved siden af sit job i DR SymfoniOrkestret spillede i blæserkvintet. Han spillede to koncerter i Diamanten, hvor han og blæservennerne fik selskab af fem strygere.
»Bagefter tænkte jeg, hvorfor søren er der ikke et ensemble tilknyttet Diamanten? Der var ikke penge til det, fik jeg at vide. Men jeg kunne stille med musikere, Diamanten kunne lave plakater, kontakte presse og så videre – så skulle vi bare finde en sponsor«.
Det Kgl. Bibliotek havde før haft Zapolski Kvartetten som ensemble-in-residence, så Max Artved og hans kontakter lagde hovederne i blød.
»Jeg foreslog Siemens, da jeg lige havde været på turné med DR i Salzburg, hvor jeg så, at Austrian Airlines og Siemens var hovedsponsorer for festspillene. Året inden havde jeg været med Oslo Filharmonikerne og spille ved Beethoven Festspillene i Bonn, hvor Siemens også var hovedsponsor. Lidt imod vores forventninger ringede de faktisk, og ret hurtigt. De fortalte ved det møde, at de fik henvendelser hver dag, men faktisk kun holdt to-tre møder om året«.

De mange studerende, der bruger Den Sorte Diamant i hverdagen, klassisk musiks høje kvalitet, og at Siemens ikke laver ”hurtige” produkter, men produkter, der bliver ved med at være moderne, mener Max Artved har gjort udslaget. Så parterne gav hånd på et samarbejde, der foreløbig har varet ti sæsoner. Året efter udvidede de aftalen til også at gælde Diamantklubbens tiltag Students Only, hvor Dronningesalen blev fyldt med studerende, som fik en gratis fyraftenskoncert af kortere varighed og lidt mad og drikke efter koncerten.
»De væltede faktisk ind. Og det kunne jo kun lade sig gøre, fordi Siemens betalte«.
Og det var et nysgerrigt publikum, der kom til de koncerter.
»I starten havde vi en DJ til at præsentere koncerten. Men de studerende kunne godt tænke sig lidt mere information om musikken. Så året efter var jeg præsentator, og vi sørgede for, at måden at informere på blev ret klassisk. I starten troede vi, at vi skulle stille det lidt smart op, men de ville meget hellere have den rene vare«.

Ensemblet spiller otte-ni koncerter om året. Siemens betaler musikernes honorar, gæstesolisterne betales af private fonde. Kontrakten med Siemens startede med at være fireårig, derefter er den blevet forlænget et til to år af gangen. Siemens får 50-100 billetter til at give til deres medarbejdere hver gang, og de rives væk. Og netop de ansatte er måske årsagen til, at sponsoraftalen stadig løber.
»Siemens sagde for nogle år siden, at de overvejede at stoppe, men deres medarbejdere sagde ”neeeej, det må I endelig ikke”. Der var næsten et ramaskrig«, siger Max Artved.
»Siemens var modige og valgte noget. De kunne nemt have sagt: ”Nå, er det sådan noget klassisk noget – skal vi virkelig ind og røvkede os i halvanden time?”. Men de turde sige, at det tror vi ikke er kedeligt. Nu ved de fleste medarbejdere i Siemens, at vi er et ensemble, der spiller klassisk musik«.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER