Nyhed

Excentrisk mesterpianist er cd-aktuel

Grigorij Sokolov, en af de mest myteomspundne og excentriske pianister, har skrevet pladekontrakt med Deutsche Grammophon, og er nu aktuel med ny cd. Foruden at være en gudsbenådet musiker er den 64-årige russer berømt for ikke at ville give interviews, ikke at ville spille på flygler, der er mere end fem år gamle, for at have droppet orkesterkoncerter, da han forlanger ekstraordinær meget prøvetid, og ikke mindst for sin modvillighed til at indspille cd’er. Han afskyer klimaet i et pladestudie, og lyden finder han for støjfri og steril. Nerver skal der også helst være: »Hvis man spiller, som nød man en kop te, så er det ikke musik. Hvis jeg ikke føler ængstelse før en koncert, funderer jeg over, hvad der mon er galt. Det er lige præcis det, der mangler i studiet«, har han sagt i et interview.
Sokolov har kun ganske få plader under sin kappe, alle sammen optaget live, alligevel sagde han ja til DG, og i januar udkom den første cd – fra Salzburg-festivalen 2008 – på deres mærke. Det er den første udgivelse med hans navn på i næsten 20 år.
Han optræder kun solo nu. Ingen orkestre længere, og slet ikke kammermusik, hvilket han finder for krævende at bruge tid på at finde makkere til.
Sokolovs repertoire går fra barokken frem til Stravinskij med særlig fokus på Chopin, Bach, Brahms og Beethoven, og usædvanligt for en russer går han pænt udenom sin landsmand Rachmaninovs klavermusik.

Foto: Mary Slepkova / DG

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER