Nyhed

Ikonet Penderecki skriver værk til Malko 2012

KLASSISK møder Krzysztof Penderecki på hans hotel i indre København for at tale om hans ‘De Natura Sonoris nr. 3’, som i dag skal uropføres af de seks sidste dirigentdeltagere i Malkokonkurrencen. Det 78-årige ikon, som især er kendt for avantgardeværker fra 1960’er- og 70’erne, de første to ‘De Natura Sonoris’ er brugt i flere store film. Hvordan er det nye værk så?

“I 60’erne skrev jeg det første ‘De Natura’; det andet i 1971 til Juillard School of Music. Maestro Maazel bad mig skrive et stykke til [Malko] konkurrencen, et kort stykke på tre-fem minutter. Det er et konkurrenceværk, så det er ikke et nemt stykke. Rytmisk er det ganske krævende for dirigenten, metrummet skifter i næsten hver takt – hvilket ikke er usædvanligt for min musik.”

Så det er et rigtigt opus og ikke blot et øvelsesstykke?
“Nej nej, det er en slags etude, og det er to be continued, jeg vil muligvis tilføje en sats mere.”

Hvilke slags udfordringer er der for dirigenten i dit konkurrenceværk, er der snubletråde, som publikum kan holde øje med?
“Det er et kort stykke, men har en klar og genkendelig form. Jeg skriver ikke for publikum, men for mig selv. Jeg er ligeglad med publikum, kan de lide min musik, er det fint”, siger han lidt drillende.

“I 60’erne overlod jeg ofte en vis frihed til dem, der spillede min musik. Men i de seneste måske 30 år har jeg noteret mere præcist, hvordan det skal spilles, så der næsten ikke er plads til fortolkningsfrihed”.

Penderecki fik sit internationale gennembrud som komponist i 1960’erne. I midten af 70’erne påbegyndte han en sideløbende dirigentkarriere. Så han kan bedre end de fleste komponister sætte sig ind i de udfordringer, som Malkodeltagerne står over for.

Tekst: Per Rask Madsen. Foto: Vincent Oneppo

Se Malkokonkurrencen på dens hjemmeside

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER