Nyhed
Reaktioner på Holtens farvel til Royal Opera House
17. december 2015
17. december 2015
Kasper Holtens farvel som operachef ved Covent Garden har affødt forskellige reaktioner i England. Hans relativt korte karriere i det engelske har trukket Royal Opera House (ROH) gennem dristige opsætninger og mod en mere åben tilgang til publikum. Det har skabt fans, som har anerkendt Holtens nytænkning og mod. Men det har også skabt kritikere, der har fundet stilen en tand for frisk for det konservative operahus.
Indenfor murene fik ansættelsen af Holten i 2011 først og fremmest husets musikalske leder og chefdirigent, Antonio Pappano, til at blive trods hans overvejelser om at forlade huset i 2013. Han ser derfor også sort på Holtens afsked.
»Kasper har været fuldstændig elektrisk, mens han har været på Royal Opera House. Han har udvist en nærmest skræmmende energi, udholdenhed og vision for vores fremtid. Mit samarbejde med ham på opsætningen af ’Król Roger’ har været én af de mest frugtbare oplevelser i min tid på teatret. Jeg er meget trist over Kasper Holtens beslutning om at forlade os, da jeg ser det som et kæmpe tab for kompagniet og for mig personligt«, siger Antonio Pappano. ROH’s direktør, Alex Beard, deler Pappanos holdning men har forståelse for årsagen til Holtens beslutning om at flytte tilbage til Danmark. Han trøster sig ved, at Holten har valgt at gennemføre opsætningen af Wagners ’Mestersangerne’ i 2017.
Synet på Holtens indsats på ROH har været mere nuanceret i pressen og i resten af offentligheden. I opsætningen af ’Guillaume Tell’ skabte en kontroversiel scene med en eksplicit massevoldtægt stort postyr i sommer. Holten var ikke instruktør på forestillingen, men han afviste som øverste ansvarlige kunstneriske chef, at scenen, som skabte højlydt buhen i teatret, skulle tages ud. Samme reaktion skabte hans egen moderne opsætning af ’Rusalka’ i 2012, som tilmed fik publikum til at udvandre fra salen. Iscenesættelsen af Dvoráks version af ’Den Lille Havfrue’ i et bordel-miljø var også for stor en mundfuld for publikum. Holten tog kritikken med ro og meddelte i pressen, at »det jo var, hvad der kunne ske, når man prøver at flytte grænser«. BBCs kunstredaktør, Will Gompertz, beklager i en kommentar publikums negative reaktioner på Holtens åbne og eksperimenterende tilgang til operagenren:
»Det er jo fornemme kvaliteter at have for en organisation som Royal Opera House, der oprigtigt ønsker at udvikle nye måder at nå publikum, og som forsøger at udvide rammen for opera. Men det er ikke nemt, og det er et dilemma, når organisationen samtidig nærer en iboende konservatisme hos det gammeldags orienterede kernepublikum«.
Foto: Lior Zilberstein
FLERE NYHEDER