Nyhed

KLANG 2014
En festival der tager chancer

Avantgarde-festivalen Klang skal være stedet, hvor selv arrangørerne bliver overraskede, siger de to komponister bag festivalen.

Af Malene Wichmann

Fange det nye. Tage chancer. Løbe en risiko. Imens vi bladrer gennem festivalprogrammet, dukker ordene op igen og igen.
Komponisterne Rune Glerup og Christian Winther Christensen er kunstneriske ledere af ‘Klang Copenhagen Avantgarde Festival’ for andet år i træk. Da de tiltrådte, var deres udgangspunkt, at alle værker på festivalen skulle være skrevet for under fem år siden. Nu er dogmet blødt lidt op. Men det er stadig den friske energi og nysgerrige tilgang, de går efter.
»Det er sjovere at finde dem, der er på vej mod toppen«, siger Rune Glerup.
»Vi vil gerne skabe et rum og en platform for de nysgerrige, eksperimenterende ensembler og komponister. Vi lægger vægt på, at de er parate til at tage en risiko, for det er vi. Man kan aldrig vide, om det bliver en fiasko eller en succes, når folk er i gang med at udvikle en personlig stil«.
Flere yngre komponister har fået store bestillinger og sidder netop nu og lægger sidste hånd på værkerne. Alene på åbningsaftenen med Athelas Sinfonietta er der uropførelser af Diana Soh og Lasse Piasecki.
»Der må gerne være en usikkerhed. Måske står de to nye værker godt til hinanden, så det bliver en helstøbt oplevelse, måske gør de ikke. Det er charmen ved festivalen, at ingen ved det før koncerten«, siger Rune Glerup.
På Klang er der imidlertid også andet end det nyeste nye på programmet. Sent hver aften runder festivalen dagen af med en serie af “old school avantgarde”-koncerter med musik af frontløbere som Nono, Cage og Stockhausen. Her bliver de unge komponisters musik sat i perspektiv på det Christian Winther Christensen kalder “festivalens bodega-scene.”
»Vi vender tingene lidt på hovedet og sender de etablerede komponistnavne over på undergrundsscenen, så det ikke bliver så højtideligt. Old school-koncerterne bliver nogle intense solokoncerter med unge musikere. Det er et samarbejde med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, så konceptet er, at unge spiller såkaldt gammel musik«, fortæller han.

Ensemblet bestemmer selv
Når det finske Defunensemble kommer og spiller Haapanen, Jodlowski, Klemola, Ablinger og Kiyama, vil det være de færreste danskere, der kan trykke play et sted i baghovedet og genkalde sig repertoiret før koncertstart. Rune Glerup og Christian Winther Christensen er heller ikke enige om, hvem af komponisterne der er den mest kendte internationalt. Glerup holder på Jodlowski, imens Christensen hælder til Ablinger. Til gengæld er de to arrangører fuldstændigt enige om, at koncerten, der kredser om elektroakustiske værker, er en dem, der bliver rigtig spændende.
»Ensemblet er så tæt på festivalens linje, at vi har ladet repertoiret være helt op til dem. Så får man også hørt nogle komponister, som man måske ikke selv kender så godt«, siger Christian Winther Christensen.
»De er gode til at gennemtænke en hel koncert. Jeg tror virkelig, at det bliver en aften, der vil gøre indtryk«, siger Rune Glerup.
Blandt alle de nye værker og udenlandske ensembler dukker der dog også knap så ukendte ensembler op. En aften kommer Trio con Brio og spiller musik af Per Nørgård, Bent Sørensen, Hans Abrahamsen og Pelle Gudmundsen-Holmgreen, og de to festivalarrangører medgiver, at det ikke er dén koncert, hvor der bliver taget flest chancer. Men de har en helt klar idé med at invitere trioen.
»De spiller afsindigt godt, og vi kunne godt tænke os at lave en koncert, hvor de kun spiller ny musik. Mange danskere har hørt dem, men ikke i et helt program med udelukkende ny musik. Samtidig vender vi igen vores koncept på hovedet med en koncert, hvor vi giver plads til de mest etablerede danske komponister«, siger Christian Winther Christensen.

Klang Copenhagen Avantgarde Festival 2014
– Festivalen finder sted fra d. 30. maj til d. 5. juni på Teater Republique med en enkelt afstikker til DR Koncerthuset.
– Blandt de medvirkende er Athelas Sinfonietta, DR UnderholdningsOrkestret, Figura Ensemble, finske Defunensemble, græske Dissonart og amerikanske Mivos Quartet.
– Musikken er af blandt andre Niels Rønsholdt, Nicolai Worsaae, Pierre Jodlowski, Peter Ablinger, Juliana Hodkinson, Per Nørgård, Bent Sørensen, Hans Abrahamsen, Pelle Gudmundsen-Holmgreen og Mark Barden.

Foto: Bjarke Ørsted

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER