Nyhed

Kommentar: Grådige amerikanske musikere

I USA er det ikke kun operahusene, der presses af finanskrisen. Landets symfoniorkestre er ligeledes yderst afhængige af økonomisk støtte fra funde og private donationer, og mange af dem er nødsaget til at skrue ned for blusset med koncertaktiviteter.

Et af USA’s mest hæderkronede navne, Cleveland Orchestra, led i sidste uge et nederlag i lønforhandlinger med musikernes fagforening. Cleveland-musikernes lønninger ligger i den høje ende: I 2008 fik orkestrets dirigent, Franz Welser-Möst (foto), udbetalt $1,316,120, den højest betalte koncertmester William Preucils løn var på $414,159 plus $19,658 i tillæg, de menige musikere kunne bryste sig af at i gennemsnit tjene $140,200 og have 10 ugers betalt ferie og få 26 ugers betalt sygefravær, skriver finansavisen Wall Street Journal.

Cleveland Orchestra’s ledelse tilbød i første gang dets musikere en treårig kontrakt, som inkluderede en lønnedgang på 5 % det første år, andet år tilbage til udgangspunktet og tredje år med en lønstigning på 2,5 %. Hvilket synes som en rimelig løsning, de høje lønninger taget i betragtning. Fagforeningen tog dog ikke imod tilbuddet.

I stedet gik musikerne i strejke. Allerede dagen efter lykkedes det fagforeningen at forhandle sig til at fastholde lønniveauet i to år. Spørgsmålet er, om det er en god løsning, og om det løser problemet i den lange ende. Welser-Möst er ikke engang en dirigent, der i sig selv trækker folk til – trods hans løn på over 6,3 mio. kr.

Et positivt element ved krisen kunne være at få revurderet de alt for høje lønninger.

Foto: Roger Mastroianni

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER