Nyhed

»Man skal ikke opfinde noget, når man laver Bach«

I marts opfører Københavns Kantatekor J.S. Bachs kæmpe messe i h-mol. Dirigent Torben Svendsen fortæller om indstuderingen af værket.

Af Nikolaj Skinhøj

Hvordan griber du det an, at indstudere så stort et værk som Bachs h-mol messe?
Først lytter jeg til indspilninger af messen, men hurtigt i processen kan jeg ikke holde ud at høre på andres versioner, for så har jeg dannet mig min egen. Derefter arbejder jeg primært med noderne uden lyd, så jeg kan finde ud af, hvordan det skal skæres. Først den overordnede opbygning og efterhånden går jeg længere og længere ned i detaljerne og ender i de enkeltstående fraser. Det er baggrundsarbejdet, som jeg skal have gjort, inden jeg møder ensemblet, der i første omgang er koret.

Hvordan arbejder du med udtrykket i messen?
Jeg angriber det i begyndelsen meget teknisk og forklarer koret, hvordan jeg gerne vil have det sunget og synger selv de forskellige fraser, men undervejs i forløbet kommer der også fortolkning ind over. Jeg forholder mig altid til teksten og overvejer, hvad komponisten kunne have tænkt, og hvad han ønsker at fremhæve. Et meget tydeligt eksempel i h-mol messen er den første kyrie-sats, der er i mol, og som er tung og mørk. ”Kyrie eleison” kan oversættes til ”Herre forbarm dig”. Mozart har skrevet et stort antal messer, og han skrev næsten altid glade og dur-lysende kyrie-satser, men Bach har valgt en helt anden vinkel.

Hvordan arbejder du med orkestret og solisterne?
Orkestret kommer på i den sidste del af produktionen. Først mødes jeg med musikerne alene og får orkestret spillet sammen, og formidler mine tanker og idéer. Jeg fortæller, hvad det er, jeg tror, Bach har tænkt. Når det gælder solisterne, så prøver jeg at være åben, når jeg møder dem første gang og hører deres bud. Det er interessant, at de kommer med et bud, der er lidt anderledes end mit, og så finder vi frem til, hvad der er vores fælles version. Jeg oplever mange dirigenter, der syntes, at de skal opfinde noget nyt og lægge oven på det, der er i forvejen. Det syntes jeg er forkert. Man skal ikke opfinde noget, når man laver Bach. Man skal bare prøve, at lave det så godt man overhovedet kan i forhold til, hvad man tror, Bach har tænkt, for det er så gennemkomponeret helt ned i de mindste detaljer.

Hvordan holder du intensiteten gennem hele den to timer lange messe?
Messen er blevet til i fire sektioner, der ikke nødvendigvis har noget med hinanden at gøre. De er blevet komponeret over en periode på 30 år, og Bach satte dem først sammen i slutningen af sit liv. Det er en udfordring, at sektionerne er forskellige, men man kan også vende det om og bruge denne forskellighed til noget positivt. Udefra set er det to timers musik, men det er inddelt i underafdelinger, som har deres egen sammenhængskraft.

Hvordan bevarer du overblikket, når du står foran kor, ensemble og solister?
Hvis musikken spiller, som den skal inde i mit hoved, så får jeg også folk til at spille den, som jeg gerne vil have det. Dirigenter var ikke opfundet på Bachs tid, så det var slet ikke meningen, at messen skulle dirigeres. Det var bare små nik fra cembalisten og koncertmesteren, der styrede tingene.

Har du et ynglingssted i h-mol messen?
I credo afsnittet er Crucifixus-satsen fascinerende, fordi den er så stærk i udtrykket. Den har en enkel kromatisk faldende kvartsekvens, hvor jeg næsten kan mærke smerten fra korsfæstelsen, og den ostinat kører bare igen og igen i bassen og berører en på en ubehagelig måde. Den stikker i maven. Det er en meget stærk sats.

J. S. Bachs h-mol messe live
22. marts St. Magleby kirke, Dragør, kl. 16.00
25. marts Helligaandskirken, København, kl. 19.30
Københavns Kantatekor og -orkester og dirigent Torben H. S. Svendsen. Solister er sopran Sofie Elkjær Jensen, alt Maria Kontra, tenor Mathias Hedegaard og bas Jakob Soelberg.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER