Nyhed

Ny opera: Kærlighed & spionanklager

Historien om Rosenberg-parret, som blev henrettet for spionage i 1953, er blevet til en opera, der har premiere på Den Ny Opera 1. marts.

Af Malene Wichmann

Joachim Holbek er kendt som filmkomponisten bag blandt andet ‘Breaking the Waves’, ‘Riget’ og ‘Charlot og Charlotte’, men han har også operaerfaring med i bagagen: I 2008 komponerede han musikken til ‘Brødrene Løvehjerte’, der gik på Det Kongelige Teater.
Emnet for den ny opera er The Rosenbergs: Det jødiske par Ethel og Julius Rosenberg, der blev henrettet for atomspionage i McCarthy-tidens USA. En barsk historie, der er oplagt stof for en opera, mener Joakim Holbek:
»Rosenberg-parret nægtede at indrømme deres skyld og angive andre, selvom det kunne have givet dem muligheden for at overleve, og dermed for at se deres to små drenge vokse op. Så stærk var deres idealisme og deres kærlighed til hinanden. De breve, de skrev til hinanden, er senere udgivet, og de indleder hvert eneste med en formulering i stil med “My darling, I love you so much …”«.

En hyldest til Broadway
Idéen til operaen blev født af instruktør og librettist Rhea Leman og sangeren Johannes Mannov, der dog siden måtte springe fra. I første omgang var det planen at bruge originale sange fra Broadway-musicals, og Joachim Holbek, der har samarbejdet med Rhea Leman før, blev tilknyttet for at arrangere sangene og tilføje lidt ekstra undervejs.
Projektet voksede og blev efterhånden til en hel opera, men musikken har bevaret et strejf af musical: Joachim Holbek har skrevet den som en hyldest til de romantiske sange fra 1950’erne.
Et kig i partituret udfolder dog meget andet end kærlighedsduetter, for komponisten besluttede, at der skulle synges hele værket igennem. Det betyder, at også retssagen er sat i sang, og at stroferne veksler med talenær dialog og rytmiske fortællende passager.
Der er kun få medvirkende: de to sangere Jakob Bloch Jespersen og Liv Oddveig Midtmageli samt en trio bestående af klaver, violin og cello.
»Nogle gange er det en velsignelse, andre gange et helvede!«, siger komponisten om den lille besætning.
»Udfordringen er at opretholde spændingen hele vejen igennem med de muligheder, jeg har. Det håber jeg lykkes!«.
At han valgte lige præcis en klavertrio til opgaven, havde han overvejet grundigt.
»De tidlige musicals blev sunget af klassisk uddannede sangere, og den lyd elsker jeg. ‘South Pacific’, ‘Ol’ Man River’ og så videre. Inspirationen herfra gav mig lyst til at bruge en klassisk besætning i en verden med rytmiske elementer og jazzharmonik«.

Gik i døden sammen
Handlingen i ‘The Rosenbergs’ springer undervejs i tid og rum. Operaen starter med, at Ethel og Julius Rosenberg kigger tilbage på deres egen historie. Siden hen oplever man, hvordan parret mødes, og i 2. akt oprulles retssagen, inden værket ender i en sats, der bliver mere og mere gennemsigtig, indtil sangerne slutter: »They walk us into the dark. Till death do us apart«.
Retssagen indeholder både lange forklaringer og data, der skal forklares. Kort sagt: Stof, der egentlig er uegnet til opera. Men helheden fungerer alligevel, og det skyldes, at den stærke kærlighedshistorie bærer det hele igennem, mener komponisten.
»For mig er det enkelt. Det, der inspirerer mig, er følelserne. Historien handler om to mennesker, der går i døden for kærligheden. Dét er jo opera …«, siger Joachim Holbek.

The Rosenbergs live
– ‘The Rosenbergs’ har premiere på Den Ny Opera i Esbjerg d. 1. marts. Senere bliver den opført i Odense, Svogerslev, Hillerød og København.
Rhea Leman står for libretto, iscenesættelse og scenografi, Joachim Holbek har skrevet musikken, og operaen bliver sunget af Liv Oddveig Midtmageli og Jakob Bloch Jespersen.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER