Nyhed

REPORTAGE:
Inde i Beethovens maskinrum

Publikum gik storsmilende hjem fra Papirøen, efter at Copenhagen Phil havde udsat dem for et halvhemmeligt projekt. »Det var virkelig en oplevelse, jeg ikke har haft før«, siger en rutineret koncertgænger til KLASSISK.

Af Per Rask Madsen

Ude blandt de kreative, unge og hipstersmarte på Christianshavn havde Copenhagen Phil lånt Papirhallen onsdag aften til fordel for hjemmebanen i det gamle radiohus. Gennemsnitsalderen for publikum var også omtrent halveret, og indholdet for aftenens begivenhed er heller ikke helt almindeligt. Nogle regner med at skulle til koncert, men det er det kun delvist. Arrangøren kalder det Open Orchestra og er ikke bange for at gabe over store ord i sin programtekst: »Et revolutionerende musikalsk eksperiment: Verdenshistoriens første brugerskabte og interaktive værker. Alle kan tage dirignentpinden!«.
Friederika Unger og veninden Ilselil Halby har vovet sig ind til det her lidt gådefulde show. De er begge i 60’erne og går til alle mulige forskellige slags koncerter – pop, jazz, klassisk – og er ikke bange for at prøve noget nyt. Copenhagen Phil har indtaget normal koncertopstilling, og dirigent Charles Hazlewood sætter førstesatsen fra Beethovens 7. Symfoni i gang. Men hurtigt slår han af og indleder noget af et foredrag om den musik, vi hører, med pædagogisk forklarede musikeksempler. Manden har en særlig karisma og evne til at kommunikere, han er forberedt til tænderne, jonglerer med sin viden om orkestrets anatomi, så vi fatter, hvad der sker i Beethovens maskinrum, og hvorfor dette mesterværk er sammensat på netop den og den måde. Og så belønningen: Vi får endelig lov at høre et længere stræk af førstesatsen.
Orkesterchef Uffe Savery kommer på banen og fortæller om facetterne af Open Orchestra. Vi er vidne til en betaversion, altså egentlig en slags tyvstart på projektet. Fra november eller december kan alle uploade deres egne lydfiler til et fællessite og flytte rundt på dem og andre brugeres filer foruden Copenhagen Phils Beethoven-indspilning. Det er muligt at høre hver enkelt orkesterstemme og sammensætte dem på kryds og tværs. Og man kan jamme med dem, hvilket Uffe Saverys søn Emil viser på Hammondorgel i Papirhallen, først alene og dernæst sammen med tre orkestermusikere live.

Beethoven som stafet
Efter denne demonstration af et af Open Orchestras interaktive elementer får 7. Symfonis langsomste sats, den berømte Allegretto, sig nu noget af en rusketur. Fem yngre komponister har nemlig fået til opgave at bearbejde Beethovens dybt rørende sats, og det skal de gøre som en stafet med kort tid mellem afleveringerne. De har endda frie tøjler til at behandle forlægget, som de vil, og samtidig viser en video på storskærm billeder af ophavspersonerne, når vi hører deres respektive bidrag: På en smal billedstribe står Rasmus Zwicki på en græsplæne og smiler bredt under sine toner, James Black har tegnet to øjne på sin stribe, Daniel Fladmose ser vi til at starte med kun øjnene af, en fjerde ser vi hænderne på et klaviatur af. Meget pædagogisk, da musikken efter et længere, stammende tilløb flakser rundt mellem chokvirkninger med afsæt i Beethovens toner.
»Det var da sjovt, men jeg er for gammel til det«, lyder det fra 64-årige Friederika Unger i pausen.
»For meget snak og for lidt musik. Det er vigtigt for mig, at musikken tager mig et sted hen. Det her var for forvirrende«. Veninden Ilselil Halby er derimod ubetinget begejstret. Den pædagogiske indføring i Beethovens musik, og i hvordan musikerne i orkestret er afhængige af hinanden, minder hende om vores samfund, hvor hver individ har en given rolle. Måske stoppede dirigenten musikken lidt for meget, synes hun, »men det var alligevel interessant, det han fortalte om«. Friederika Unger synes også, at første halvleg var spændende nok, men hun følte sig ikke bjergtaget, som man kan opleve ved mere almindelige koncerter.
En af de yngre blandt publikum, Sjur Blauenfeldt-Øverli, er ven med en af arrangørerne bag Open Orchestra og forventede at opleve noget uvant, men vidste ikke konkret, hvad der skulle ske. Oplevelsen lyser ud af øjnene på ham, han ser glad ud.
»Der var en høj underholdningsværdi i stafetværket, der ligesom i en god film hele tiden overrasker«. Han går normalt ikke til klassiske koncerter, men nu har han fået lyst til at lære orkestermusik bedre at kende.

»Jeg er helt høj«
Pausen er slut, og vi kommer ind i en helt anderledes Papirhal. Copenhagen Phil har splittet sig op i adskillige små enheder á tre til fem musikere. Rummet er mørklagt kun illumineret af spotlys på podierne. På den sorte storskærm inviteres vi ind med en lysende skrift, Come closer, og publikum begynder ivrigt at gå rundt om musikerne – som på et museum. Tonerne minder om en pædagogisk udgave af minimalismen Terry Rileys ‘In C’. Teksten på skærmen giver løbende nye instruktioner: Stop and listen, så Touch the light eller Circle the music. Folk er nysgerrige og er helt med på legen. Så fra midten af hallen hvirvler en nu t-shirt-klædt Charles Hazlewood Beethovens overstadige finalesats i gang, og et par omkring de 30 begynder at danse fjollet.
Bagefter er Friederika Unger som en anden person at tale med:
»Det her var fantastisk. Det var virkelig en oplevelse, jeg ikke har haft før«. Oplevelsen minder hende om at være til rockkoncert, hvor man skal sidde stille.
»Jeg har aldrig før overvejet, at man sådan kan gå rundt til en klassisk koncert. Jeg er helt høj af det«. Ilselil Halby nød også at kunne gå rundt under musikken og at kunne se musikerne på så tæt hold, og flere yngre KLASSISK talte med, som ikke gik til normale symfonikoncerter, var ligeledes uforbeholdent positive. Friederika Unger regner ikke med selv at skulle hjem og lege med Open Orchestras interaktive site, men vil bestemt sende linket til sin søn.

Open Orchestra
Copenhagen Phil søsatte betaversionen af deres multimedieprojekt den 13. maj i Papirhallen med en blanding af koncert, foredrag med live musikeksempler, koncertinstallation og demonstration af et interaktivt internetsite, hvor man kan spille Beethoven sammen med orkestrets musikere og andre brugere. Sitet bliver offentligt tilgængeligt fra november/december. Det er planen, at der skal spilles én årlig Open Orchestra-koncert fremover.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER