Nyhed

Torsdagskoncerten fylder 85 og har det godt

Da DR Symfoniorkestret gav koncert sammen med den franske sopran Patricia Petibon ved sidste uges Torsdagskoncert – der blev afholdt om fredagen(!) – var det en markering af 85-års jubilæet for koncertserien. Torsdagskoncerten har spillet løs siden 28. september 1933, og institutionen med de mange år på bagen har det – ifølge dem selv – bedre end nogensinde.

Tal fra DR Medieforskning viser publikumsmæssig fremgang på alle platforme:
– 433.000 lyttere har tændt for mindst én ud af de 25 torsdagskoncerter i radioen i løbet af sæsonen 2017/18.
– DR Symfoniorkestret ville kunne fylde Koncertsalen 240 gange, hvis alle, der hørte en Torsdagskoncert på P2 i sidste sæson, mødte frem personligt. Hertil kommer de mange tusinde, som har oplevet koncerterne live i Koncertsalen, har streamet dem eller set de koncerter, der er blevet vist på DR K.

»Vi kan ganske enkelt se, at der bliver hørt mere P2, når der bliver sendt Torsdagskoncert, end det er tilfældet resten af ugen på samme tid. I gennemsnit bliver 8,7 procent af danskernes lyttetid på hele radiomediet brugt på P2 under Torsdagskoncerterne, og det er en større andel end P2-koncerterne ugens øvrige dage«, siger Rasmus Kidde fra DR Medieforskning.

Berlingskes anmelder, Søren Schauser, er fast gæst til Torsdagskoncerten, som han mener er en garant for udbredelsen af den symfoniske musik i Danmark. I tv-programmet ‘DR2 Dagen’ fortæller han, hvordan Torsdagskoncerterne også er med til at sikre en fortsat udvikling af kvaliteten hos DR symfonikerne.

»Koncerterne gør, at orkestret bliver bedre hele tiden. Musikerne i dag spiller simpelt hen bedre, end de gjorde for bare en generation siden«, siger han
Schauser peger på vekselvirkningen mellem orkestret og de gennem årene mere og mere prominente solister som forklaring.

Kim Bohr, chef for DR’s Kor og Orkestre og DR Koncerthuset, er ikke i tvivl om, hvorfor koncerterne er så populære:
»Jeg tror hverken, at den store interesse for Torsdagskoncerten skyldes nostalgi eller konservatisme fra vores eller publikums side. Jeg tror snarere, at succesen skyldes, at koncerterne giver folk en unik mulighed for at fordybe sig i de store symfoniske mesterværker. Og der er ingen tvivl om, at behovet for fordybelsen, musikken og kunsten er større i vores moderne, fortravlede liv end nogen sinde før«, siger han.

Foto: Per Morten Abrahamsen / DR

Læs også: Radiosymfonikere med selvtilliden i orden | Portræt

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER