Nyhed

Wiener Filhamonikerne i monopolstrid

45 millioner mennesker fra mere end 70 lande verden over følger nytårsdag Wiener Filharmonikernes storslåede fejring af det nye år. Men i år har stemningen fået en mindre festlig tone. Det succesrige orkester har taget patent på ordet ”Neujahrskonzert”, og det betyder, at de fremover har monopol på den titel. Det har fået kritikere og konkurrerende orkestre til at fare i blækhuset i harme over, hvad de mener er konkurrenceforvridning.

Wiener Filharmonikerne er nemlig langt fra de eneste, der hvert nytår afholder festlige nytårskoncerter i Wien.

I 30 år har wienerslottet Hofburg den 1. januar genlydt af Wiener Hofburg Orchesters traditionsrige nytårskoncerter. Men i efteråret modtog de en skrivelse fra et tysk sagførerfirma med et forbud mod at anvende betegnelsen ”Neujahrkonzert” fremover. Det har nu ført til en ubehagelig rettighedsstrid mellem de to orkestre, og få dage inden filharmonikernes nytårskoncert gik Gert Hofbauer fra Hofburg Orchester til modangreb i den østrigske avis Die Presse. Her udtalte han, at orkestret ikke ønsker at ligge i krig med Wiener Filharmonikerne, men det undrer ham, hvorfor de har taget patent på ordet og ikke selve koncerten. Desuden vækker det en mistanke om konkurrenceforvridende markedsføring, at Hofburg Orchester tilsyneladende som de eneste har modtaget et forbud. Patentet burde ramme samtlige østrigske orkestre, men noget tyder på, at det kun er konkurrenterne i Wien, filharmonikerne forsøger at ramme.

Wiener Filharmonikerne har endnu ikke officielt givet deres begrundelse for striden, så indtil videre står debatten som et tydeligt eksempel på at også de klassiske orkestre er underlagt en benhård konkurrence, hvor ofte usympatiske kneb gælder.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER