Artikel

ALLE VEJE FØRER TIL ’LA TRAVIATA’ …

Operakrise i Berlin: Byens tre operahuse mangler både penge, tilskuere og visioner, og Daniel Barenboim kritiseres for at forsømme sin ledelse af Staatsoper

Den 16. februar dannede kulturhuset Radialsystem ved Berlins Ostbahnhof rammerne for en ophedet podiumsdiskussion. Lokale kulturpolitikere og teaterfolk fra ind- og udland var samlet for at diskutere fremtiden for byens tre operahuse, Staatsoper Unter den Linden og Komische Oper i øst og Deutsche Oper Berlin i vest. Det er en fremtid, der ser om ikke sort, så i hvert fald noget dunkel ud; der er nemlig ingen, der rigtig ved, hvad man skal stille op med de tre traditionsrige huse i den tyske hovedstad.
Siden murens fald har man diskuteret det forsvarlige i at have tre operahuse i en by med knap 3,5 millioner indbyggere.
Til sammenligning har Paris med to operaer – en stor fusioneret og en mindre – 14 millioner indbyggere. I Berlin kan man gå i operaen hver eneste aften, tilsammen tæller de tre operahuses repertoire i denne sæson 115 stykker, og i 2008 spillede man tilsammen 908 forestillinger. Men særligt Komische Oper og Deutsche Oper kæmper med tomme sæder – i snit forbliver per aften i alt 1500 pladser tomme, hvilket svarer til et helt hus. Truslen om en lukning lurer derfor altid under debatten om fremtiden.
I 2004, da en lukning af Deutsche Oper var overhængende, stiftede Berlins kulturpolitikere Stiftung Oper in Berlin – en paraplyorganisation, som skulle fremme samarbejdet mellem de tre huse, bl.a. når det gjaldt repertoireplanlægning. Målet var at skabe tre klart afgrænsede kunstneriske profiler, desuden skulle Opernstiftung muliggøre store besparelser. Alle værkstederne – dvs. skrædderier, malersale, snedkerværksteder osv. blev fusioneret ind under paraplyorganisationen, og Opernstiftungs leder skulle sørge for, at de tre operachefer i dialog med hinanden planlagde klart afgrænsede repertoirer.
Det er ikke rigtig lykkedes, for alene i sæsonen 2008/09 kan man i Berlin se tre forskellige ’La Traviata’er, ’Rosenkavaler’er og ’Tryllefløjte’r – adskillige andre værker spilles i to huse …

(Læs hele artiklen i KLASSISK nr. 13)

Tekst: Ida Elling Magnus ; foto: Bernd Uhlig

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER