Artikel
Leipzig har musikhistorien på sin side | Guide
3. maj 2023
3. maj 2023
Byen er som én stor musikhistorisk fætterkusine-fest. J.S. Bach skabte sine største værker her, Robert Schumann, Clara Wieck og Mendelssohn pustede romantik i byens berømte orkester, Mahler arbejdede i operaen og den nuværende Gewandhaus-dirigent vil hellere blive end arbejde i Berlin. Der er koncerter året rundt – især om sommeren, hvor Bach og Mahler fejres særligt i år.
Af Jeppe Rönnow
Den gigantiske Hauptbahnhof i Leipzig er imponerende – og symbolsk for byens storhed. Den får Københavns Hovedbanegård til at ligne et busstoppested, på trods af at Leipzig har et indbyggertal, der minder om Aarhus. Bygningen er alenlang, symmetrisk og med to enorme ventehaller, som spejler hinanden.
På mange måder passende for en by, hvor barokkens mester over dem alle virkede i 27 år med al sin musikalske symmetri og arkitektur. Og opført under skarp konkurrence mellem Preussen, som ejede den ene side af bygningen og Schlesien, der ejede den anden. De konkurrerede indbyrdes om hvem, som kunne skabe den flotteste del.
Samme konkurrenceelement går igen i forholdet mellem Leipzig og Dresden. De to byer har altid konkurreret om alting: Handel, kunst og musikkultur. Begge byer ligger i Sachsen og har de seneste 500 år tiltrukket komponister fra hele Tyskland – og de sidste 50 år dirigenter fra hele verden.
Køb et årsabonnement og få ubegrænset adgang til alle nyheder, artikler, anmeldelser m.m. på klassisk.org
Bestil abonnementFLERE ARTIKLER