Artikel
Malkovinderne – Hvad blev der af dem?
5. juni 2021
5. juni 2021
Malko Konkurrencen, der finder sted mellem 7. og 12. juni 2021 i DR Koncertsalen, er en af verdens højest ansete dirigentkonkurrencer og har for adskillige af deltagerne været et vigtigt springbræt i karrieren.
Naturligvis især for vinderne der bliver hjulpet godt på vej med en præmiecheck på 150.000 kroner samt dirigentaftaler med flere af Europas førende orkestre. Vi giver herunder et overblik over, hvordan det er gået de sidste fire vindere af Malko Konkurrencen.
2009 – Joshua Weilerstein, USA
Joshua Weilerstein skifter til sommer stillingen som musikchef for Orchestre de Chambre de Lausanne ud med et job som chefdirigent for amerikanske Phoenix Orchestra i Boston. Weilerstein er forhenværende assisterende dirigent ved New York Filharmonikerne og gæsteoptræder jævnligt på podiet hos verdens førende orkestre. Joshua Weilerstein stod i 2016 i spidsen for Trio con Brio Copenhagen og DR Symfoniorkestrets uropførelse af Bent Sørensens tripelkoncert ‘L’isola della citta’. I februar skulle han have dirigeret uropførelsen af Martin Staunings Harpekoncert i DR Koncerthuset. Dirigenten er i øvrigt svoger til Malko-vinder Rafael Payare, der er gift med hans søster, den amerikanske stjernecellist Alisa Weilerstein.
2012 – Rafael Payare,
Venezuela
Rafael Payare fik sit internationale gennembrud som dirigent, da han vandt
Malko-konkurrencen i en alder af 32 år. To år efter Malko fik han sit første
job som chefdirigent i Belfast hos Ulster Orchestra, hvor han var fra 2014-19
og i dag er æresdirigent. I 2015 blev han valgt som førstedirigent ved
Castleton Festivalen i Virginia, hvor han efterfulgte sin mentor, Lorin Mazel.
I dag er Payare nyudnævnt chefdirigent for Orchester symphonique de Montréal i
Canada, som han overtager efter Kent Nagano. Siden sidste sæson har han også
været chefdirigent for San Diego Symphony i USA.
2015 – Tung-Chieh Chuang, Taiwan
Tung-Chieh Chuang er tiltrædende generalmusikdirektør for tyske Bochumer Symphoniker og kunstnerisk leder for deres koncertsal, Anneliese Brost Musikforum Ruhr, med start i den kommende sæson. Den 39-årige Chuang har vundet priser i alle de dirigentkonkurrencer, der er værd at nævne, og har i sin professionelle karriere som dirigent prøvet kræfter med orkestre på scener verden over. Særligt i Norden og i Tyskland. Chuang er koncertaktuel i Danmark til sommer, hvor han står i spidsen for et Tjajkovskij- og Poulenc-program hos Sønderjyllands Symfoniorkester 4. juni.
2018 – Ryan Bancroft, USA
Den seneste vinder, Ryan Bancroft, løb med både førstepladsen og publikumsprisen ved at markere sig som en yderst udtryksfuld orkesterleder uden taktstok. Den 32-årige amerikaner overtog sidste år ansvaret som chefdirigent for BBC National Orchestra of Wales efter Thomas Søndergård. Siden Malkosejren har han gæstedirigeret en lang række store orkestre over hele verden. Med hovedprisen fulgte også en periode på tre år med DR Symfonikernes chefdirigent Fabio Luisi som personlig mentor samt et års karrierevejledning med en musikkonsulent. Bancroft bor i dag i Amsterdam, hvor han arbejder på dirigentkarrieren.
Foto (øverst): DR
Læs mere: Malko 2021: Rekordmange kvindelige dirigenter gennem nåleøjet
FLERE ARTIKLER