Artikel

Når opera og natur bliver et | Fokus Open air opera

Sommeren står for døren, og så er det tid til opera i det fri | Magasinet KLASSISK

Sommeren står for døren, og så er det tid til opera i det fri. På med sweateren, smid regnslaget i tasken, og så af sted med os, der hungrer efter kæmpe operaoplevelser.

Af Charlotte Nørby

Nøj, hvor jeg savner at sætte mig til rette i sædet, fumle med programmet og sætte mobilen på lydløs, mens jeg hører de sidste instrumenter blive stemt, inden dirigenten træder op på podiet.

Det er så længe siden, at det næsten gør ondt. Men mon ikke vi her til sommer kan få en udendørs operaoplevelse? Lad os håbe det. Og opera i det fri kan noget helt specielt, for her spiller naturen med. Når man sidder i den lune italienske aften, og mørket sænker sig over de historiske omgivelser, mens operaklassikerne går over scenen i arenaen i Verona, eller når man sidder på kanten af søen i Bregenz, som helt spektakulært har scenen liggende ude i selve søen. Eller herhjemme, hvor man kan sidde i det grønne amfiteater i Hedeland og opleve opera, mens vinden suser, og månen står klart på himmelen.

Siden antikken har man opført scenekunst i det fri, men open
air opera, som vi kender det i dag, blev først rigtig populært for lidt over
hundrede år siden. I 1913 i anledning af 100 året for Giuseppe Verdis fødsel
gik ‘Aida’ over scenen i det gamle romerske amfiteater i Verona, og lige siden
er der blevet opført opera på stedet hver sommer, når man ser bort fra krigsårene
og sommeren 2020. Men i år er de klar igen, og sådan er det over hele linjen.
Alle de udendørs operasteder planlægger at spille.

Operaen bliver mere virkelig
Det er en helt anden oplevelse at se og høre opera i det fri end indenfor i operahusene. Væk er det intime kammerspil, fordybelsen og de delikate nuancer. Det er en totaloplevelse på en helt anden måde, når operaens dramaer fortælles ikke bare med musik og sang, men med vejret, naturen og historien som markante medfortællere.

Opera Hedeland er den eneste danske udendørs operascene, og hvert år i begyndelsen af august har den en populær opera på programmet. Mezzosopran Andrea Pellegrini, som har sunget i Opera Hedelands udendørs operaer flere gange, sidst i rollen som Carmen i 2019, fortæller, at noget af magien er, at det er muligt at lade en opera udspille sig i den virkelige verden og ikke i en kunstig scenografi, og i samspil med naturen. Man kan faktisk sidde ude i Opera Hedeland og tænke, at det kunne have været her ‘Carmen’ foregik. Det kunne have været i disse bakker Carmen løb rundt.

»Operaens historie bliver på en måde mere virkelig«, siger
Andrea Pellegrini.

Vil du læse mere?

Køb et årsabonnement og få ubegrænset adgang til alle nyheder, artikler, anmeldelser m.m. på klassisk.org

Bestil abonnement

Læs artiklen i KLASSISK nr. 61

KLASSISK udkommer både som magasin og online. Med et abonnement får du både tilsendt de kvartalsvise magasiner, samt adgang til det fulde kartotek her på hjemmesiden.
Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER