Artikel

PIANISTEN DER BLEV ET YOUTUBE-FÆNOMEN

Den ukrainske pianist Valentina Lisitsa har gjort, hvad få andre klassiske musikere har haft succes med: skabt sig en karriere via YouTube.

Af Malene Wichmann

Den ukrainske pianist Valentina Lisitsa har gjort, hvad få andre klassiske musikere har haft succes med: skabt sig en karriere via YouTube.
Med sine 48 millioner hits er hun allerede en legende. Og historien er bedre endnu. Inden videokameraet kom ind i billedet, var hendes karriere gået i stå. Trods en lovende start med konkurrencesejre og koncerter med stjerneviolinisten Hilary Hahn, stoppede telefonen med at ringe, og efterhånden var hun mere mor end pianist.
I dag er alt anderledes. Nu udkommer hendes cd’er på Decca, og hun fylder nemt Royal Albert Hall i London.

At Valentina Lisitsa i 2007 fik en bekendt, og dernæst sin mand, til at filme sit klaverspil var hendes karrieres klogeste beslutning.

Et spørgsmål om nærhed
Valentina Lisitsas YouTube-kanal er en alsidig affære: Der er helt enkle optagelser af Lisitsa ved flyglet derhjemme, der er videoer fra prøver og koncerter, og i juni blev hendes koncert i Royal Albert Hall allerførst streamet for siden at udkomme til download og som cd.
Men hvad er hemmeligheden bag den blonde pianists verdensomspændende succes?

VALENTINA LISITSA OG YOUTUBE
Hun har bl.a. turneret med violinisten Hilary Hahn, og har optrådt på velrenommerede koncertsteder som Wigmore Hall i London, men fik først sit store gennembrud, efter hun i 2007 begyndte at uploade klavervideoer til YouTube. I foråret 2012 fik hun pladekontrakt med Decca, og 2. juli samme år udkom cd’en ’Valentina Lisitsa live at the Royal Albert Hall’

Thomas Mosebo har for nyligt forsvaret sin ph.d.-afhandling om YouTube på Aalborg Universitet. Han har kigget 900 videoer igennem, har forsket i identitetsskabelse på YouTube, og har et godt bud på, hvad der virker og ikke gør.
»Valentina Lisitsa bruger nogle ret effektive greb på YouTube«, forklarer han […]

Læs hele artiklen i KLASSISK nr. 27

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER