Nyhed

17-årig prisvinder modtager Amati cello fra 1610

Det 17-årige engelske cellist-stortalent, Sheku Kanneh-Mason, der vandt årets BBC Young Musician, har modtaget en Amati cello fra 1610 som permanent lån fra instrumentbutikken Florian Leonhards i London. Den unge musiker, der stadig går i skole og samtidig passer et juniorstipendiat ved Royal Academy of Music, har haft medvind på cykelstien i år. I maj vandt han BBC konkurrencen med Sjostakovitjs cellokoncert nr. 1 og høstede stor anerkendelse. I september hoppede han om bord hos Decca Classics med en langvarig kontrakt, hvor han blandt andet skal indspille ovennævnte cellokoncert af Sjostakovitj. Og nu har han altså fået adgang til en sjælden antik cello bygget af Amati-brødrene fra Cremona i perioden før Stradivarius.

Sheku Kanneh-Masons sejr i den prestigefyldte BBC musikkonkurrence i maj vakte opmærksomhed i England, da han var den første sorte vinder i dens 38-årige historie. Han kommer fra en ekstraordinært musikalsk familie med i alt seks søskende, som alle spiller klassisk. Han er præget af en ligetil og usnobbet holdning til den klassiske musik.

»Klassisk musik er ikke elitær. Musikken er tilgængelig for alle. Problemet er, at undervisningen er dyr, og at der er for lidt offentlig støtte. Indenfor uddannelsessystemet er musikken heller ikke værdsat for dens potentiale. Det engagement og fokus, det kræver at øve to timer dagligt, gavner også din tilgang til skolearbejdet. Så enkelt er det«, siger Sheku Kanneh-Mason til The Guardian.

Foto: BBC

Læs også: Dansk cellist udnævnt til professor ved Royal College of Music

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER