Nyhed

Bayreuth 2022 byder på ‘Ringen’ i Netflix-udgave

Bayreuth 2022 byder på ‘Ringen’ i Netflix-udgave | Magasinet KLASSISK

Denne sommers festspil i Bayreuth varsler fornyelse, så det kan forstås. Festivalens to år coronaforsinkede og længe ventede nye opsætning af Wagners ‘Ring’-cyklus får endelig premiere. Bag den nye ‘Ring’ står den 33-årige, østrigske operainstruktør, Valentin Schwarz, én af de yngste nogensinde i festivalens historie.

Den prisvindende instruktør tager et radikalt nyt greb på tetralogien, som i hans iscenesættelse kommer til at handle om moderne mennesker med moderne problemer og ikke om guder, dværge, kæmper og drager, siger han til det tyske pressebureau DPA.

I Schwarz’ opsætning, hvor ‘Ringens’ fire operaer spilles i løbet af en uge, går han til Wagners værker som en Netflix-serie med det første epos, ‘Rhinguldet’, som pilot-episoden.

»At ‘Ringen’ i Bayreuth vil blive opført i sin helhed inden for blot en uge, giver os muligheden for at præsentere et familieepos i en række forskellige formater og vise disse karakterers vilkår og deres udeladelser igennem epokerne, som følger. Hvor kommer du fra? Hvor går du hen?«, siger Valentin Schwarz.

»Det her handler ikke om “den store teaterforestilling” men om personskildringer, om at se karaktererne ældes. Én verden går forbi, en ny opstår. Menneskeskæbner i al deres tragedie og komedie – og med deres drømme, der bliver knust af virkeligheden. Det handler om evigt aktuelle menneskelige problemer. Misundelse, forviklinger, grådighed, begær og brutalitet inden for familiedynastier og om det ømtålelige spørgsmål om arv«, forklarer Schwarz om den nye ‘Ring’-serie, hvor de personlige skæbner står i forgrunden.

Den østrigske instruktør kalder den ofte fremførte kritik af Wagners operaer som for lange og for larmende for »humbug«. Han understreger:

»Om noget er ‘Ringen’ for kort. Uanset hvad, ønsker jeg, at publikum forlader forestillingerne og siger: “Jeg glæder mig virkelig til næste sæson af serien”«.

Der er premiere på Bayreuths nye ‘Ring’ 31. juli. Festspillet åbner mandag i samme uge med Roland Schwabs nye opsætning af ‘Tristan og Isolde’. Det er første gang siden 1951, at festivalen byder på så mange premierer.

Foto: PR

Læs mere: Oper Leipzig opfører alle Wagners 13 operaer i streg

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER