Nyhed

BBC nedlægger vokalensemble

BBC nedlægger vokalensemble | Magasinet KLASSISK

Der bliver sparet igennem i det klassiske landskab i England i øjeblikket. Først valgte den engelske kunstfond at foretage markante nedskæringer på særligt operaområdet i begyndelsen af året. Og nu lukker BBC det ene af deres seks klassiske ensembler.

En helt ny strategi for den engelske medievirksomheds klassiske aktiviteter skal »styrke BBC’s samfundsmæssige forpligtelse overfor den klassiske musik«, oplyser Simon Webb, der for få måneder siden tiltrådte i en nyoprettet stilling som overordnet chef for BBC’s kor og orkestre.

Det betyder paradoksalt nok nedlukningen af vokalensemblet BBC Singers (foto).

Webb, der har en fortid som leder af City of Birmingham Symphony Orchestra og BBC Philharmonic, siger videre i pressemeddelelsen:

»Vi har truffet den svære beslutning at lukke BBC Singers og investere vores begrænsede ressourcer i en bredere pulje af korgrupper rundt omkring i landet. At støtte nye og forskelligartede kor er afgørende for at engagere flere og forskellige publikummer fremover. Så BBC vil etablere et nyt landsdækkende korudviklingsprogram, der bygger på BBC Singers’ opsøgende musikformidling i lokalsamfundene«.

BBC angiver de generelle samfundskonjunkturer samt en udfordret økonomi som baggrunden for et ønske om at prioritere »kvalitet, smidighed og gennemslagskraft«. Blandt andet for at fremtidssikre de fem resterende orkestre hos det store medieselskab. De bliver dog også ramt af nedskæringer, som medfører, at omkring tyve procent af de fastansatte musikere på sigt mister deres job til fordel for brugen af freelance musikere.

Strategiplanen er blevet sat i værk efter en kulegravning af den engelske klassiske scene og BBC’s rolle på den i 2022.

Simon Webb oplyser, at fyringen af kormedlemmerne bliver eksekveret »indenfor de næste måneder«.

Chefdirigenterne fra de andre BBC-orkestre, deriblandt Sakari Oramo, Dalia Stasevska og Ryan Bancroft, er oprørte over beslutningen og har sendt et brev til selskabets generaldirektør, Tim Davie, hvor de blandt andet skriver:

»At eliminere det (koret, red.) tager blot et øjeblik, men konsekvenserne af en sådan kortsynethed er uoverskuelige. Denne beslutning, hvis den bliver gennemført, vil være ødelæggende ikke kun for korets nuværende, unikke dygtige medlemmer, men også for fremtidige generationer af sangere. Og selv med et hurtigt blik på listen over korets urpremierer rejser spørgsmålet sig: Hvilket professionelt kor skal vores komponister nu skrive til?«.

Foto: BBC / PR

Læs også: Engelsk operakompagni får kunstigt åndedræt

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER