Nyhed

Beethoven 250 år: Charmeoffensiv for fødselar

Beethovens fødeby, Bonn, er så småt ved at gøre klar til komponistens 250-års fødselsdag til næste år. BTHV2020 er navnet på organisationen, der orkestrerer mange af initiativerne i den årelange fejring med start i december. En af de første events markerer i weekenden indledningen på en charmeoffensiv, der skal være med til at ændre komponistens image, skriver The Strad.

Her er 80 af komponistens fjerne slægtninge de allerførste fødselsdagsgæster, der bliver inviteret til Bonn. Gæsterne, der alle hedder van Beethoven, skal på lørdag bl.a. besøge byens slotskirke, hvor Ludwig lærte at spille orgel som 11-årig. Senere bliver de modtaget på rådhuset af borgmester Ashok Sridharan.

Men inden finalen på rådhuset har de mange van Beethoven’er besøgt den nye kunstinstallation ‘Unser Ludwig’ (vores Ludwig) på Münsterplatz, som huser den berømte statue af en noget bøst udseende komponist. Han har nu fået selskab af 700 mindre kopier i plastik, som alle har et smørret smil på læben. Statuetterne i guld og opalgrøn er skabt af kunstneren Ottmar Hörl, som har ønsket at fremstille Beethoven mere sympatisk:

»For musikere er Beethoven en gud. Hans kompositioner har en storslået følsomhed og revolutionerende kraft. Men for verden i almindelighed er han kun kendt for sit gnavne udseende. Det er på høje tid med et paradigmeskift i den kollektive visuelle opfattelse. Beethovens udseende er blevet både hans varemærke og forbandelse, altid med mundvigene nedad. Men man kan altså ikke skrive så skøn musik, hvis man er en surmule. Og det er derfor, jeg ønsker at tilbyde verden et nyt syn på Beethoven«, siger Hörl til The Strad.

De mange glade minikomponister vil stå vagt ved sure-Beethoven på Münsterplatz frem til 2. juni. Herefter kan de købes af interesserede. For at kunstprojektet skal kunne løbe rundt økonomisk, er det nødvendigt, at mindst 500 af statuetterne bliver solgt. Interessen har været overvældende, og allerede nu har mere end 1.100 købere meldt sig.

Læs også: Tyve år med Beethoven under huden | Interview Trio con Brio

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER