Nyhed

Beethoven 250 år: Den tyske komponist fejres massivt i hjemlandet

Beethoven 250 år: Den tyske komponist bliver fejret frem til sin fødselsdag | Magasinet KLASSISK

Så er de i gang, nede i Tyskland. Og især i Bonn med at fejre bysbarnet Ludwig van Beethoven. Verdens mest spillede komponist fylder 250 næste år, og Beethoven betyder så meget for tyskerne, at han hyldes med forskellige arrangementer hver evig eneste dag fra sin 249. fødselsdag d. 16. december i år og frem til den helt store dag i 2020.

Maratonfejringen blev skudt i gang sidste mandag med en stor koncert i Bonns operahus, som er udnævnt til jubilæets officielle scene. Her kunne de godt 1.000 inviterede gæster bl.a. høre komponistens ‘Leonoren-Ouverture’ opført af Beethoven Orchester Bonn samt Czech Philharmonic Choir Brno med solist sopran Ilse Eerens.

Ved ceremonien holdt den tyske kulturminister, Monika Grütters, hovedtalen. Hun fremhævede, hvordan mødet med Beethoven i dag er mere relevant i dag end nogensinde før:

»Beethoven bliver allerede i sin egen tid betragtet som en legende: en kunstner, som udfordrer grænser med sin kreative radikalisme, som komponerer i opposition til takt og sømmelighed og som tryllebinder masserne ved at gøre det. Helt frem til i dag bevæger, skubber, begejstrer og forbinder hans musik mennesker over hele kloden. Han var en af de første globale mega-stjerner – en kendsgerning, der også formår at bringe ham ind i vores tid. At mærke resonansen fra ham i nutiden er netop, hvad Beethoven-jubilæumsåret skal handle om«, lød det fra kulturministeren, ifølge Musik Heute.

Under brandet BTHVN2020 er den tyske stat, delstaten Nordrhein Westfalen samt regionale og kommunale myndigheder gået sammen om at løfte opgaven med at belyse komponisten og hans musik i 300 forskellige projekter og mere end 1.000 koncerter over hele Tyskland. Alle samlet i et program med titlen ‘Genopdag Beethoven’.

Der er usikkerhed om præcis på hvilken dato, Beethoven er født, men på hans tid var det almindeligt at børnene blev døbt allerede dagen efter fødslen. Derfor er der bred enighed om, at hans fødselsdag er d. 16 december, da han blev døbt d. 17.

Besøg BTHVN2020 for overblik over de mange begivenheder i fejringen

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER