Nyhed

Belgisk operahus bryder etisk princip

Den belgiske avis Le Soir har afsløret, at Opéra Royal de Wallonie i Liège bliver ulovligt sponseret af den japanske tobaksgigant, Japan Tobacco International.

Det er en gruppe miljøaktivister og kunstnere, kaldet Fossil Free Culture Belgium, der ved et tilfælde har opdaget tobaksfirmaets logo gemt blandt sponsorlogoerne på en underside af websitet for den kongelige vallonske opera. Sponsoratet strider imod en belgisk lov fra 1977, der for at beskytte forbrugerne forbyder tobaksindustrien både at annoncere og sponsere i kulturlivet.

Det belgiske operahus bekræfter overfor Le Soir, at tobaksfirmaet har været sponsor mellem 2012 og 2018, og at firmaet som en del af aftalen fik billetter til operaens forestillinger. Endvidere siger operakompagniet, at Japan Tobacco Internationals logo ganske rigtig figurerede i både programmer og på deres website.

Den japanske tobaksgigant, som blandt andet står bag cigaretmærket Camel, forsvarer sig med, at de aldrig har udnyttet aftalen med operaen til at promovere deres produkter. Den samme forklaring undskylder operahuset sig med og hævder, at det er deres fundraiser-firma og ikke operahuset direkte, der oprindeligt har indgået aftalen. Endeligt forsøger operahuset at bagatellisere sagen med en henvisning til, at sponsoraftalen med ikke har indbragt mere end 0.0006 procent af den samlede årsindkomst.

Regional sundhedsminister i det fransktalende Vallonien, Alda Greoli, ser yderst alvorligt på sagen. For hende handler den ikke blot om en lovovertrædelse men i ligeså høj grad om etik:

»Jeg er overrasket over sponsorvalget, og jeg opfordrer på det kraftigste til, at operaen handler ansvarligt og etisk. Valget af sponsorer er deres ansvar, men den føderale lov og især de etiske principper skal respekteres«, siger hun til avisen.

Den belgiske føderale sundhedsminister, Maggie De Block, vil nu have den nationale sundhedsstyrelse til at undersøge sagen nærmere.

Læs også: Kritik af operahuset La Scalas direktør

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER