Nyhed

Belgisk operahus kan ikke bruge genåbningssejr ved domstol

Belgisk operahus kan ikke bruge genåbningssejr ved domstol | Magasinet KLASSISK

Mens der rundt om i Europa sættes corona-begrænsninger på antallet af koncertgæster, valgte Belgien, ligesom Danmark, helt at lukke musikscenen ned. Men kort før nytår suspenderede en domstol den belgiske regerings nedlukning af kulturlivet. Nedlukningen blev iværksat lillejuleaften for at dæmme op for Omikron varianten, der også har givet skyhøje smittetal i Belgien.

En række kulturinstitutioner indbragte imidlertid beslutningen for det belgiske statsråd, som er landets øverste administrative domstol. Rådet afgjorde i sidste uge, at nedlukningen af koncertsale, teatre og andre kultursteder ikke var »tilstrækkeligt berettiget i forhold til folkesundheden«, skriver Reuters.

Omgørelsen tillader kulturinstitutionerne at åbne for publikum igen, omend det er under skrappe restriktioner og et maks antal gæster på 200. Det pludselige kursskifte er dog umuligt at håndtere for store koncertscener med store opsætninger, og gør derfor ikke den store forskel. Det gælder for eksempel den belgiske nationalopera, La Monnaie (foto), i Bruxelles. Operahuset hilser i et tweet genåbningen velkommen men skriver også:

»Desværre tvang foranstaltningerne os til at afbryde vores opsætning af ‘Norma’. Det kunstneriske team har allerede forladt Bruxelles, og scenografien er blevet afmonteret, så vi kan desværre ikke afvikle de sidste forestillinger«.

Inden nyheden om genåbningen kom sidste tirsdag, havde La Monnaie samtidig aflyst en serie kammerkoncerter i januar og indstillet forsalget til den kommende opsætning af Bizets ‘Carmen’, der har premiere sidst på måneden. Operahuset vil nu forsøge at gennemføre kammerkoncerterne, mens ‘Carmen’ spiller med højst 200 tilskuere, oplyser La Monnaie på husets hjemmeside.

Foto: La Monnaie / PR

Bonus
Du kan frem til 24. januar gratis streame La Monnaies opsætning af Alban Bergs opera ‘Lulu’ med Barbara Hannigan i titelrollen og den danske baryton Bo Skovhus i partiet som Dr. Schön/Jack The Ripper.
Se operaen her

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER