Nyhed
Bernstein-portræt har dansk Netflix premiere
20. december 2023
20. december 2023
Endelig får Bradley Coopers meget omtalte og anmelderroste portræt af Leonard Bernstein, ‘Maestro’, premiere herhjemme. Den imødesete Netflix-producerede spillefilm om den legendariske dirigent og komponists livslange og omtumlede forhold til hustruen, Felicia Montealegre, kan nu ses på streamingtjenesten.
‘Maestro’ havde verdenspremiere i september ved årets filmbiennale i Venedig, hvor den deltog i konkurrence i priskategorierne Guldløven og Queerløven. Publikum viste deres begejstring ved premieren med små ti minutters stående ovation under overværelse af ægteparret Bernsteins tre børn. Men ikke Cooper selv, der måtte blive væk som følge af strejken i Hollywood blandt skuespillere og forfattere.
Filmens handling følger igennem tredive år Bernsteins forhold til hustruen, skuespillerinden Montealegre. De to blev gift 1951 og skilt i 1976. På det tidspunkt var det blevet en offentlig hemmelighed, at dirigenten var homoseksuel. Kort tid efter skilsmissen fik Montealegre kræft og Bernstein vendte tilbage og tog sig af ekskonen til hendes død to år senere. Cooper, som både har instrueret og spiller hovedrollen, har skrevet manuskriptet i tæt samarbejde med dirigentens børn og forfatteren Josh Singer.
Filmen fokuserer mere på ægteparrets historie end på Bernsteins værker, men hans musik spiller alligevel en bærende rolle i filmen. The Mets chefdirigent, Yannick Nézet-Séguin, har været musikalsk rådgiver på filmen (foto). Han har også instrueret Coopers podieoptræden og dirigeret indspilningen af filmens musik med London Symphony Orchestra.
Bradley Cooper fortæller i et interview til amerikansk tv, at han har brugt omkring seks år på at forberede den håndfuld minutter i filmen, hvor man ser ham dirigere. Særligt krævende var en scene, hvor Bernsteins ikoniske 1976 opførelse af Mahlers anden symfoni, ‘Opstandelsen’, skulle genskabes i Ely Cathedral i England.
Her stod Cooper på podiet foran London Symphony Orchestra, et 100 mand stort kor og to solister. Scenen lykkedes med hjælp fra originaloptagelser og udførlige videoer med alle temposkift, lavet af Nézet-Séguin.
»Den scene var jeg så bekymret for, fordi vi gjorde det live. Det var London Symphony Orchestra. Jeg blev optaget live, jeg var nødt til at dirigere dem. Jeg var rædselsslagen for, at hvis jeg ikke havde gjort mit forarbejde grundigt, ville jeg ikke være i stand til at nyde disse scener« siger Bradley Cooper.
Deutsche Grammophon har udgivet filmens soundtrack, som indeholder Mahlers symfoni, samt musik af Beethoven, Schumann og Walton – og selvfølgelig uddrag fra Bernsteins værker, der er udvalgt af Cooper.
Bernsteinportrættet har fået en pæn modtagelse af anmeldere både herhjemme og i udlandet. Der er blevet til flere femstjernede anmeldelser i danske medier, blandt andet i Kristeligt Dagblad hvor Per Juul Carlsen skriver:
»Storfilm om amerikansk ikon er alt for meget, vild og ustyrlig. Og tæt på at være helt fantastisk«.
I udlandet bliver filmen kaldt for et både modigt, præcist og ærligt portræt af Leonard Bernstein.
The Guardians anmelder, Peter Bradshaw, skriver:
»I sidste ende lykkes Coopers ‘Maestro’, fordi den er ærlig om de ofre, som kunsten kræver af sine udøvere, og de ofre, udøverne kræver af deres familier og partnere. Bernstein ville aldrig gå på kompromis med, hvem han var, uanset hvor meget han elskede sin kone«.
Selv om verdenspremieren i Venedig ikke kastede nogle priser af sig, får holdet bag ‘Maestro’ formentligt mange flere chancer for at holde takketaler ved de kommende store prisuddelinger. Filmen har allerede modtaget ni priser i USA. Den er senest nomineret til fire Golden Globes.
Foto: Jason McDonald / Netflix
FLERE NYHEDER