Nyhed
Boykot af USA – men én førende pianist går mod strømmen
27. marts 2025
27. marts 2025
Flere europæiske musikere vælger at aflyse deres engagementer i USA på grund af den politiske situation under Trump. Senest har pianisten András Schiff udsendt en meddelelse om, at han af moralske årsager aflyser alle amerikanske aftaler i den kommende sæson som følge af de »hidtil usete politiske forandringer«.
»Nogle mennesker vil måske sige: “bare hold kæft og spil”. Det kan jeg ikke gøre med god samvittighed. Vi bor ikke i et elfenbenstårn, hvor kunsten er uberørt af samfundet. Kunst og politik, kunst og samfund er uadskillelige. Der er uden tvivl en ‘ny sherif i byen’, hvilket har gjort det til en meget anderledes “by” – en, som nogle af os ikke længere ønsker at besøge«.
Schiff annoncerede allerede i 2020, under Trumps første præsidentperiode, at han ville holde sig væk fra USA, hvis han blev genvalgt. Det skete som bekendt ikke, men nu, i 2025, er den gal igen.
Det er dog ikke alle, der aflyser planlagte turnéer i USA. En af Schiffs klaverkollegaer, den norske pianist Leif Ove Andsnes (topfoto), har netop indledt en små to uger lang turne, der bringer ham rundt på det nordamerikanske kontinent. Andsnes forholder sig med bekymring til den politiske misére men vælger alligevel at gennemføre turen, skriver han i et opslag på Facebook:
»Det er med blandede følelser, at jeg ankom til USA i går. Jeg er meget ked af at se, hvor bekymrede mine amerikanske venner er blevet over den politiske situation i deres hjemland. Og som nordmand og europæer er jeg bekymret over, at den nuværende amerikanske ledelse tilsyneladende vender ryggen til mangeårige venner i Europa og rundt om i verden. Musik kan ikke løse globale problemer, men jeg håber, at mit turnéprogram i det mindste kan fremkalde nogle af de følelser, vi har så hårdt brug for lige nu: medfølelse, empati, generøsitet, forståelse og en påskønnelse af mangfoldighed«.
Aflysningerne fra klassiske kunstnere startede med violinisten Christian Tetzlaff efter den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs besøg i Det Hvide Hus sidst i februar.
Også den unge tyske pianist Schaghajegh Nosrati, der har været Schiffs assistent ved Barenboim-Said Akademiet i Berlin, er blandt de musikere, som ikke længere ønsker at gæste det amerikanske.
Hun skriver på Instagram:
»Det er med tungt hjerte, at jeg må annoncere min beslutning om at aflyse min USA-turné, der er planlagt til efteråret. Det smerter mig følelsesmæssigt at observere den retning, som landet udvikler sig i under Trump-administrationen. Som kunstner føler jeg mig forpligtet til at tage et klart standpunkt og protestere mod uretfærdighed. At aflyse mine koncerter vil ikke ændre noget politisk, men det ser ud til at være et nødvendigt skridt på et tidspunkt, hvor der kræves klar kritik fra alle offentlige personer«.
Omvendt advarer andre, fremtrædende navne ligefrem mod at boykotte USA. Østrigske Franz Welser-Möst, der i snart et kvart århundrede har været chefdirigent for Cleveland Orchestra, skriver i et essay på det tyske medie Backstage Classical, at en omfattende kunstner-boykot risikerer at blive et dødsstød for mange amerikanske orkestre og vil efterlade USA som en kulturel ødemark:
»Hvad ville det betyde for et orkester som Cleveland Orchestra, hvis alle dets gæster fra Europa pludselig aflyste deres koncerter med os? Jeg er ret sikker på, at det ville bringe selve ensemblets eksistens i fare. Det ville være at straffe et orkester, der blev støttet af mange humanistiske mæcener i en overvejende demokratisk by. Det ville være skæbnesvangert, hvis sådanne øer af ansvar pludselig blev overladt til sig selv. Og det ville støtte en politik, der accepterer netop det: kulturens ubetydelighed«.
Foto: Helge Hansen / Sony Music Entertainment / Nadja Sjöström / Irene Zandel / Roger Mastroianni
FLERE NYHEDER