Nyhed

Carl Nielsen International Competition – opsamling og kommentarer

Carl Nielsen International Competition er overstået, og vinderne er fundet og hædret ved forrige søndags priskoncert i Odense. I forårets udgave af Carl Nielsen Konkurrencen er det første gang, at de tre instrumentkategorier, violin, klarinet og fløjte blev afholdt samtidig. Det har betydet en konkurrence med væsentligt vokseværk, idet sammenlægningen satte i alt 72 håbefulde unge musikere i stævne fordelt i de tre kategorier. 

Den internationale musikpresse har fulgt konkurrencen nøje, og dens kunstneriske jury, der består af formand Nikolaj Szeps-Znaider, Martin Fröst og fløjtenist Emmanuel Pahud, får ros for det nye format. Violinkonkurrencen bliver fremhævet som særligt »ren«. For at skabe en fair og uvildig bedømmelse havde man på forhånd sikret sig, at der ikke eksisterede nogle af de kompromitterende dommer-elev relationer, man ser i nogle konkurrencer.

Yderligere spillede deltagerne bag en skærm i violindelens indledende runder, ligesom man gør det ved ansættelsesprøver hos nogle orkestre. Den eneste dråbe malurt i bægret kommer fra Slipped Discs Norman Lebrecht, der konstaterede, at klarinetjuryen udelukkende bestod af mænd, og at det samme gjaldt kønnet på de tre udvalgte finalister.

Konkurrencens og deltagernes høje niveau blev blandt andet bemærket af magasinet Gramophone, der havde begge vindere af den sidste violinkonkurrences (2016) delte førsteplads, Jiyoon Lee og Liya Petrova, med på listen over talenter, der var særligt værd at lægge mærke til sidste år. Petrovas debutudgivelse med værker af Nielsen og Prokofiev blev også udnævnt til ‘Editor’s Choise’ i nummeret fra november 2018.

Hvis du har fulgt med i Carl Nielsen konkurrencen – og måske ligefrem så prisoverrækkelsen – ved du allerede, hvem der vandt førstepriserne. Herunder giver vi dig det fulde overblik over alle de 18 uddelte priser i Carl Nielsen International Competition 2019.

Violin
1. pris: Johan Dalene (18 år), Sverige (foto)
2. pris: Marie-Astrid Hulot (21 år), Frankrig
3. pris: Anna Agafia Egholm (22 år), Danmark

Klarinet
1. pris: Blaz Sparovec (24 år), Slovenien
2. pris: Aron Chiesa (22 år), Italien
3. pris: Víctor Díaz Guerra (22 år), Spanien

Fløjte
1. pris: Joséphine Olech (24 år), Frankrig
2. pris: Marianna Julia Żołnacz (20 år), Polen
3. pris: Rafael Adobas Bayog (21 år), Spanien

Priser for bedste fortolkning
Rafael Adobas Bayog, fløjte
Ann Lepage, klarinet
Anna Agafia Egholm, violin

Juniorjuryens priser
Joséphine Olech, fløjte
Blaz Sparevec, klarinet
Anna Agafia Egholm, violin

Odense Symfoniorkesters priser
Joséphine Olech, fløjte
Blaz Sparevec, klarinet
Johan Dalene, violin

Foto: Knud Erik Jørgensen

FLERE NYHEDER