Nyhed

Carl Nielsens symfonier kan spilles fra bladet

John Storgårds ser de seks symfonier som en samlet organisme, hvor helheden udvikler sig naturligt fra symfoni til symfoni. Carl Nielsens værker er generelt præget af klarhed og har meget konkrete anvisninger i partiturerne, fortæller Storgårds i et interview med BBC.
”Man kan virkelig tage dem fra bladet. Selvfølgelig kan Nielsen fortolkes på flere måder men ikke for mange måder. Der er ikke så mange spørgsmålstegn, og det er altid tydeligt hvor man skal hen,” siger Storgårds.
For den finske dirigent er den første symfoni undtagelsen. Det er Nielsens mindst kendte symfoni og tydeligvis skrevet af en ung komponist på vej. Det gør den i dirigentens øjne også til den kunstnerisk mest udfordrende.
”Nielsen er på det tidspunkt endnu ikke så erfaren. Han har retningen og samtidig en masse idéer, men han er ikke sikker på, hvordan han skal forme dem. Det giver et stort fortolkningsrum for dirigent og musikere,” forklarer han.
Den finske dirigent John Storgårds og BBC Filharmonikerne har indspillet Carl Nielsens seks symfonier, som netop er udkommet i et bokssæt.

Foto: Heikki Tuuli

Storgårds og BBC Filharmonikerne spiller alle symfonierne ved koncerter 9., 13. og 18. juni.

LYT: BBC streamer koncerterne på webradio alle dage kl. 19.30

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER