Nyhed

Chopins hjerte afslører dødsårsag

Døde Chopin af cystisk fibrose eller lungebetændelse i en alder af kun 39 år? Det spørgsmål har sagkundskaben diskuteret i årevis, men nu kaster en artikel i American Journal of Medicine nyt lys over årsagen til den polske komponists død. Med det blotte øje kunne forskere spotte hvad, der tog livet af Chopin, da de fik adgang til glasset med hans hjerte, som har ligget konserveret i cognac, siden hans død i Paris i 1849.

»Vi åbnede aldrig glasset. Men på baggrund af dets udseende var det tydeligt, at Chopin led af tuberkulose, og at det var en tilstødende komplikation med betændelse i hjertesækken, der var den konkrete årsag til hans død«, siger lederen af forskerholdet, professor Michael Witt.

Frederic Chopin led af panisk angst for at blive begravet levende og ønskede derfor at få adskilt hjertet fra kroppen ved sin død. Hjertet blev lagt i cognac, datidens foretrukne konserveringsvæske, og smuglet til hjemlandet Polen af hans søster, Ludwika.

Her har det været opbevaret lige siden, muret ind i en søjle i Helligkorskirken i Warszawa. Resten af komponisten ligger begravet på Père-Lachaise kirkegården i Paris, hvor han bosatte sig som 21-årig. Hans i forvejen dårlige helbred forværredes markant de sidste ti år af hans levetid, hvor han blev gradvist mere og mere svækket og mindre aktiv som komponist, pianist og lærer.

Foto: Bisson, 1849

Læs også: Chopin – den undervurderede | Portræt Frédéric Chopin

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER