Nyhed

Currentzis og MusicAeterna varm kartoffel for Festspillene i Salzburg

Currentzis og MusicAeterna varm kartoffel for Festspillene i Salzburg | Magasinet KLASSISK

Mens de har travlt med at gøre klar til både påske- og pinsefestspil i Salzburg, traver sommerfestivalens kunstneriske leder, Markus Hinterhäuser, gulvtæpperne i kontorets gange tynde, mens han spekulerer over hvordan, han skal håndtere en penibel sag.

Forskellige russiske interesser i en af sommerens forestillinger med den græske dirigent Teodor Currentzis og hans orkester MusicAeterna gør, at Hinterhäuser og resten af festspillenes ledelse skal tage en beslutning om, hvad de i den nuværende situation med krigen i Ukraine skal stille op. I et interview med den østrigske avis Salzburger Nachrichten ønsker han ikke at svare direkte på, om forestillingen bliver til noget eller ej.

»Det er et af de mere komplekse spørgsmål, vi er nødt til at stille os selv nu. Vi vil behandle det med stor alvor. Vi bliver også nødt til afvente, hvordan Teodor Currentzis vil forholde sig i denne sag. Jeg har aldrig lagt skjul på min begejstring for hans kunst, og min kunstneriske vurdering af ham vil ikke ændre sig«, siger Hinterhäuser til avisen.

Operaforestillingen med en dobbeltopsætning af Bartóks ‘Hertug Blåskægs borg’ og Orffs ‘De temporum fine comoedia’ er koproduceret med Moskva-kunsthuset GES-2, som er finansieret af den russiske V-A-C Foundation. Fonden er stiftet af oligarken Leonid Mikhelson, der både er hovedaktionær, direktør og bestyrelsesformand i det russiske gasselskab Novatek.

Desuden hører den græske dirigent og orkestret hjemme i Ruslands næststørste by, Skt. Petersborg, og er finansieret af den russiske, statsejede VTB Bank, som er et af pengeinstitutterne på den internationale sanktionsliste.

Teodor Currentzis’ tilknytning til Rusland gør ham også til en varm kartoffel hos de andre musikinstitutioner, der har aftaler med ham i øjeblikket. På Bayerische Staatsoper har man udsat premieren på operaen ‘Koma’, som MusicAeterna med Currentzis i spidsen skulle have ledsaget, til 2024. Udsættelsen begrundes med en henvisning til »den øjeblikkelige geo-politiske situation« af operahusets generaldirektør, Serge Dorny, skriver Musik Heute.

Hos Südwestrundfunks radioorkester, SWR Symphonieorchester hvor Currentzis er chefdirigent frem til 2024, har man omvendt ikke ønsket at lægge ham på is. Dirigenten turnerer i øjeblikket med orkestret, og SWR har ikke bedt ham om offentligt at fordømme krigen i Ukraine inden turnéstart. Orkesterledelsen og -bestyrelsen stoler på, at Currentzis deler orkestrets »støtte til fred og forsoning«, kan man læse i en pressemeddelelse.

På spørgsmålet om den russiske banks finansiering af Currentzis eget orkester lyder det noget vævende i meddelelsen:

»SWR er opmærksom på den økonomiske støtte fra den russiske VTB Bank til det Skt. Petersborg baserede ensemble, MusicAeterna. I det aktuelle perspektiv er dette bestemt problematisk, men forholdet har eksisteret i længere tid. Set i bakspejlet, kan man dog ikke udlede, at det også er det samme som at støtte det igangværende russiske angreb på Ukraine. I hvilket omfang finansieringen fra VTB Bank til MusicAeterna vil fortsætte, er, ifølge SWR’s nuværende viden, et åbent spørgsmål«.

Foto: Alexandra Muravyeva

Læs mere: Valerij Gergiev udelukkes fra den internationale scene

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER