Nyhed

Dansk direktør for Festspillene i Bergen fratræder efter klage over »krænkende adfærd«

Dansk direktør for Festspillene i Bergen fratræder efter klage over »krænkende adfærd« | Magasinet KLASSISK

Anders Beyers mange år hos Festspillene i Bergen er ovre. Bestyrelsen har mistet tilliden til Beyer, efter behandling af en ekstern klage, og valgt at fyre ham. Beyer har været direktør for festspillene siden 2012 men var tilknyttet festivalen allerede fra 2006, hvor han i et par år fungerede som kunstnerisk rådgiver.

Festspillene i Bergen er Nordens største musik- og teaterfestival, som afholdes hvert år i maj-juni. Stillingen som festspildirektør i Bergen er en af de største og vigtigste kulturstillinger i Norge og blev før Beyer beklædt af den senere chef for Den Norske Opera og Ballett, Per Boye Hansen.

I festivalens pressemeddelelse om fyringen udtaler bestyrelsens formand, Thorhild Widvey:

»Beyer har været en dygtig kunstnerisk leder for Festspillene og har ført os gennem programmer, som har engageret og provokeret. Jeg vil derfor takke ham for den indsats han har lagt gennem ni år. Vi er naturligvis kede af at Beyers ansættelse skulle ende på denne måde«.

Festivalbestyrelsen modtog i august en indberetning med »alvorligt indhold« og iværksatte en ekstern advokatundersøgelse. Advokatfirmaets rapport, der lå klar i sidste uge, bekræftede indholdet i indberetningen, og det har fået bestyrelsen til at fyre Beyer.

I undersøgelsen har man gennemgået direktørens tekstbeskeder på mobil og pc til den forurettede og konkluderet, at Anders Beyer »har benyttet sin stilling til at forsøge at etablere en mulig privat relation på en måde som var krænkende«. I pressemeddelelsen fremgår det, at klageren ikke er ansat ved Festspillene, og at man ikke ønsker at dele flere detaljer i øvrigt.

Ved et efterfølgende pressemøde svarede Thorhild Widvey dog følgende på NRK’s spørgsmål, om hvorvidt de påståede krænkelser drejede sig om mobning eller var af seksuel karakter:

»Det er mere en #MeToo-sag, vil jeg sige. Det at udnytte sin position for at prøve at opnå en privat relation er uacceptabelt. Det har vi set mange eksempler på tidligere«.

Det er foreløbigt ikke lykkedes hverken norske eller danske medier at få en kommentar fra Anders Beyer.

Ifølge Thorhild Widvey får fyringen af Anders Beyer ingen konsekvenser for næste års festpil. Den færdige plan ligger klar i skuffen og festivalens organisation er så robust og erfaren, at den godt kan undvære den afgåede direktør, indtil en ny er på plads. Hun oplyser også, at arbejdet med at finde en ny direktør allerede er i gang.

Foto: Hans Jørgen Brun

Læs mere: Kampen for Bergens ære | Tendens

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER