Nyhed

Danske dirigenter topper og skuffer i Skotland

Ved årsskiftet kigger nogle fremad og andre tilbage. Avisen The Scotsman har gjort det sidste, og her bliver de danske dirigenter Thomas Søndergård (foto) og Thomas Dausgaard nævnt som de allerførste – og største – navne i avisens tilbageblik på de vigtigste begivenheder på den klassiske scene i 2018. På hver deres måde. Den ene Thomas, Søndergård, fremhæves for det gode, mens den anden, Dausgaard, bliver vejet og fundet en anelse for let.

Avisen er fuld af lovord overfor Thomas Søndergård, som fra denne sæson er avanceret til chefdirigent efter seks år som 1. gæstedirigent for Royal Scottish National Orchestra:
»Det mest spændende fænomen, der ramte den skotske klassiske musikverden i år, har været tiltrædelsen af den danske dirigent Thomas Søndergård. Hans nye ledende rolle har afstedkommet en øjeblikkelig forandring i orkesterets optrædener. En intens fremførelse af Mahlers femte indledte hans første fulde sæson, og vores anmelder på aftenen beskrev Royal Scottish National Orchestra som »revitaliserede af en ny kurs. Hver optræden med Søndergård siden har givet samme glohede resultater. Samspillet mellem orkester og dirigent er en nervekildrende oplevelse«, skriver The Scotsman

Lidt mere lunken er avisen overfor Thomas Dausgaards indsats som chefdirigent ved BBC Scottish Symphony Orchestra:
»Ovre hos BBC Scottish Symphony Orchestra er forbindelsen mellem en anden dansker, Thomas Dausgaard, og hans musikere mindre overbevisende. Han har været hos orkesteret i lidt over to år nu, og magien, vi alle håbede på, har simpelthen ikke indfundet sig. Ganske vist har en opfindsom programlægning fra tid til anden givet pote, men alt for ofte skaber Dausgaards flamboyante stil på podiet synlig nervøsitet i hans orkester. Kemien er der simpelthen ikke. At have den rigtige mand på podiet gør virkelig hele forskellen«.

Foto: Tommy Ga-Ken Wan

Læs også: Den Danske Strygekvartet og Thomas Dausgaard Grammy-nomineret

FLERE NYHEDER