Nyhed

Dausgaards kommende orkester fornyr den klassiske scene

Seattle Symphony, Thomas Dausgaards kommende orkester fra 2019, har succes med at tiltrække nye publikummer. Opskriften på succesen er udviklingen af tre nye koncertformater baseret på grundige markedsanalyser, som er foretaget af Wallace Foundation. Med analyserne har orkestret formået at udnytte et bygge- og tilflytningsboom, som Seattle de seneste år har oplevet. Den stigende urbanisering, hvor de helt store firmaer er flyttet til, har tiltrukket en købedygtig skare af yngre kulturforbrugere, som bor centralt og i gå-afstand til koncertsalen.

Denne voksende målgruppe blev udgangspunktet for den reviderede programstrategi, hvor de nye formater supplerer den traditionelle koncertform med klassikere udsat for stort orkester. To programmer med nyere og helt ny musik og et tredje, hvor de travle byfolk får chancen for at nappe en kort fyraftenskoncert på vej hjem fra arbejde har skabt succesen. Alle tre formater er til den uformelle side, og det har vist sig at være vejen frem for at vende nedgangen i publikumstallet, der i 2012 skrabede bunden med en belægningsprocent på kun 63 procent.

Kunsten er samtidig ikke at skræmme publikum med en mere konventionel smag væk. Om den balance fortæller Seattle Symphonys direktør, Simon Woods:
»Vi prøver at tage hensyn til folks præferencer og ønsker at sammensætte programmer, der trækker det størst mulige publikum til. Men vi er samtidig på en mission, som handler om at provokere og udfordre publikum«.

Foto: Brandon Patoc

Læs også: Thomas Dausgaard til tops i USA

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER