Nyhed

Den finske dirigent Leif Segerstam beskyldes for sexisme efter interview i KLASSISK

Den finske dirigent Leif Segerstam kritiseres for sexisme efter interview i KLASSISK | Magasinet KLASSISK

I det aktuelle nr. af KLASSISK bringer vi en artikel om den finske dirigent Leif Segerstam, der under interviewet kommer med et par voldsomme udmeldinger. Han siger bl.a.: »Fuck Sibelius«, »Per Nørgård giver ikke en skid for, om noderne er gode eller dårlige«, og »Susanna Mälkki har ingen nosser!«.

Den sidste bemærkning om Helsinki Philharmonic Orchestras chefdirigent har fået musikredaktør Wilhelm Kvist på den finske avis HBL til tasterne. I en klumme beskylder han Leif Segerstam for sexisme og skriver bl.a. at »udtalelsen er usaglig, usmagelig og et taktløst slag under bæltestedet«. Sidst i klummen opfordrer han Segerstam til at komme med en offentlig undskyldning.

Leif Segerstam har efterfølgende erkendt, at han udtrykte sig sexistisk:

»Det har jeg gjort hele mit liv, men siden starten på #MeToo har jeg været nødt til at tænke mig om. Jeg ved, at jeg har syndet. Jeg undskylder ydmygt for enhver ulempe«, siger han til avisen HBL.

Efterfølgende roder den finske dirigent sig ud i en forklaring om forskellen på mænd og kvinder i dirigentfaget:

»Fra et fænomenologisk synspunkt er en ophidset mand forskellig fra en ophidset kvinde. Kemien i temperamenterne er forskellige«.

Og senere siger han:

»Jeg har altid sagt, at musik kan sammenlignes direkte med sex. Du stræber efter et højdepunkt, et klimaks, og undervejs, når du surfer på musikken, oparbejder du en følsomhed og kommer i dyb kontakt med oplevelsen«.

Læs også: En tonekunstner i sin karrieres efterår | Interview Leif Segerstam

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER