Nyhed

DR fjerner uropførelse fra festivalprogram i sidste øjeblik

DR fjerner uropførelse fra festivalprogram i sidste øjeblik | Magasinet KLASSISK

En programændring ved dette års udgave af Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums PULSAR festival har skabt postyr og fået komponisten Marcela Lucatelli (foto) til at lange ud efter DR Symfoniorkestret og orkesterchef Kim Bohr.

Marcela Lucatelli, hvis værk ‘RGBW’ var programsat til at blive uropført ved åbningskoncerten i morgen aften, fik sidste tirsdag besked om, at opførelsen var aflyst, skriver webmagasinet Seismograf.

Ifølge komponisten kontaktede DR’s orkesterchef festivalens kunstneriske leder, Niels Rosing-Schow og gav besked om aflysningen, angiveligt uden forgående varsel eller fornuftig forklaring.

Orkesterchefens version af forløbet er et andet. Ifølge Kim Bohr har flere af orkestrets instrumentgrupper over en længere periode været i dialog med komponisten, fordi værket var umuligt at spille i den oprindelige udgave.

»Når materialet ikke er i orden og ikke er kunstnerisk forsvarligt, så giver det ikke nogen mening at opføre værket. Vi spiller rigtig gerne ‘RGBW’, og det har vi også sagt til Marcela, men materialet skal simpelthen have en omgang til, og næste gang, vi er på Pulsar, så tager vi det op igen«, siger Kim Bohr.

Orkesterchefen mener at der ligger en god forklaring til grund for aflysningen:

»Jeg ved, at der har været masser af kontakt, og når materialet ikke er der – når der er skrevet for flere instrumenter, end der findes i orkestret, og så videre – så kan man på tre prøvedage med fire nye stykker simpelthen ikke nå at give det en kunstnerisk forsvarlig udførelse. Hvis hun skal have en god oplevelse, når hun hører sit værk, så skal hun levere noget, der gør, at musikerne kan forløse det”, siger Bohr til Seismograf.

Ifølge Marcela Lucatelli er partituret helt konventionelt, og orkestret bør kunne spille værket:

»Jeg har bevidst skrevet stykket på en meget traditionel måde, og musikerne skal kun spille noder«, siger hun.

Festivalleder Niels Rosing-Schow er ikke overrasket over aflysningen, men han forstår godt komponistens frustration:

»Jeg har selv prøvet det samme, og uanset årsagen, så har man det ikke godt. Marcela og jeg havde talt om, hvad vi kunne gøre ved det ene og det andet, for vi havde jo hørt, at der var forskellige problematikker«.

Foto: PR

Læs mere: PULSAR-festival finder sted 4.-12. marts på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Kbh.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER