Nyhed

DR-FLYTNING: AFSKED OG INDVIELSE MED MANÉR

Ved et pressemøde i går fortalte DR om indvielsen af DR Byens koncertsale og om den kommende sæson for DRs ensembler. Ambitionsniveauet er højt, der er plads nytænkning og til forskellige musikpræferencer. Nedskæringer kommer koncertpublikummet ikke til at mærke noget til i den kommende sæson.

Farvel til Radiohuset
Flytningen bliver også et lidt vemodigt farvel til Radiohusets Koncertsal på Frederiksberg, hvor DR-ensemblerne har haft hjemme siden 1945 og har høstet velfortjent anerkendelse. Men skal der tages afsked med en kær, bør det gøres på en værdig måde, og det har DR også tænkt sig at gøre. Det patinamættede musikhus på Frederiksberg går heller ikke til spilde efter flytningen, da Det Kgl. Danske Musikkonservatorium rykker ind i lokalerne i løbet af sommeren – samtidig med at DR stadig bruger huset indtil den 27. november, hvor den sidste Torsdagskoncert skal klinge i Radiohuset. DR Radiosymfoniorkestret siger farvel til huset med tonerne af Haydns symfoni nr. 45 ‘Afskedssymfonien’, den hvor musikerne lidt efter lidt forlader scenen, og Mahlers sangsymfoni ‘Das Lied von der Erde’.
Radiohusets Koncertsal skifter fra august navn til Musikkonservatoriets Koncertsal. Inden konservatoriet overtager bygningen helt, bydes også på andre interessante musikoplevelser, fx den 29. sept. med gæsteoptræden af den kun 35-årige maestro Vladimir Jurowski, London Philharmonic Orchestra og verdenspianisten Jean-Yves Thibaudet,

Torsdagskoncerten fylder 75
I oktober har Torsdagskoncerten 75 års jubilæum og dette trekvarte århundrede fejrer man med værker, der efter chefdirigent Thomas Dausgaards mening indeholder noget af det bedste musik i trefjerdedels takt: Ravels ‘La Valse’, Schumanns klaverkoncert, Carl Nielsens symfoni nr. 3 ‘Espansiva’ og ‘Hanedansen’ fra Nielsens opera ‘Maskarade’.

Koncerthuset i brug fra august
Den 17. januar er den store galla-åbning af Koncerthuset i DR Byen, programmet er foreløbig hemmeligt. Den største sal – den der har fordyret projektet – kaldes Koncerthuset eller Studie 1, de tre sidste blot hhv. Studie 2, 3 og 4. Allerede fra sensommeren af tages nogle af de mindre koncertsale i brug af DR RadioUnderholdningsOrkestret (RUO), der består af færre musikere. Den 30. august spiller RUO symfonier af Schubert og Haydn i Studie 2, og efter koncerten inviteres medlemmer af Klub RUO på gullasch kokkereret af ensemblets ungarske chefdirigent, Adam Fischer.
RUO samarbejdede sidste år med electronica-bandet Under Byen og fortsætter udi den rytmiske musik i efteråret med et projekt med den eksperimenterende gruppe Efterklang, et samarbejde man kan forvente et spændende udbytte af.
RUOs miks af musikgenrer er også et eksempel på, at Koncerthuset vil være en mangefacetteret platform. I Radiohuset fik kun DRs ensembler plads, i Koncerthuset kommer der også til at foregå store, larmende rock/pop-koncerter med bands udefra. KLASSISK tror, at det vil skabe en positiv synergieffekt for alle parter, at man går væk fra at holde genrerne så adskilt som man hidtil har gjort: Det vil kunne lokke nyt publikum til klassiske koncerter og afmystificere auraen omkring koncerterne.

Den store sal indvies
Galla-åbningen kender vi kun datoen på. Den første Torsdagskoncert i Koncerthuset har også særlig interesse. Begivenheden finder sted den 29. januar, hvor DR Radiosymfoniorkestret præsenterer et af det symfoniske repertoires absolutte hovedværker: Mahlers 2. symfoni ‘Opstandelsen’. Ved samme koncert forløses den længe ventede uropførelse af Per Nørgårds 7. symfoni, der har ligget klar i nogle år; værket er tilegnet symfonikernes fyrede orkesterchef, Per Erik Veng.

Strutter af sundhed
DR ensemblernes nye sæson er, som vi er blevet vant, fyldt med kunstnere af høj karat. I disse sparetider kan vi alligevel få mulighed for at opleve dirigenter som Esa-Pekka Salonen og Christoph Eschenbach, solister som Renée Fleming, András Schiff, Christian Tetzlaff, Nina Stemme og Vadim Repin. DR får også besøg af toporkestre som London Philharmonic Orchestra, Philharmonia og Orchestre de Paris. Og det er ikke mindst takket være Per Erik Vengs benarbejde og netværk, at man har kunnet tiltrække så prominente navne.
DR kan altså endnu præsentere et vitaminrigt program. Men spørgsmålet er, hvornår sparekniven vil kunne mærkes. Foreløbig er besparelserne hos DR Radiosymfoniorkestret minimale og har, ifølge kons. orkesterchef Per Holst, begrænset sig til at gæstekunstnere ikke længere kan få taxabon’er til og fra hotellet; desuden vil nogle vakante musikerstillinger ikke vil blive besat, snarere vil man benytte sig af vikarer på de ledige stole. Indtil videre kan publikum læne sig tilbage og bare nyde.

Løssalg til koncertsæsonen 08/09 starter den 25. august. Blandt de mange forskellige rabatter er det nu særlig attraktivt for studerende ved videregående uddannelse at gå til Torsdagskoncert: for sølle 35 kr. kan de studerende købe billet ved fremvisning af et studiekort. Find øvrige rabatter og meget andet på DR’s hjemmeside.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER