Nyhed

Empatiske mennesker får mere ud af musik | Ny forskning

Hvis din evne til at indleve dig i andres glæde og sorg er veludviklet, så er der en god chance for, at du også får mere ud af at lytte til musik end personer med en mindre indlevelsesevne.

Ny hjerneforskning fra UCLA og Southern Methodist University i Dallas har ved hjælp af MR skanninger sporet, at empatikerne har en usædvanlig høj aktivitet i hjernens centre for belønning og social bevidsthed, når de hører musik, skriver videnskabssitet ScienceDaily. Aktiveringen af hjernens sociale kredsløb ser man tilsvarende i målinger på mennesker, der føler empati for andre. Og den øgede aktivitet i belønningssystemet tyder på, at empatikerne også oplever større nydelse ved musikoplevelse end andre.

Ifølge forskerne peger resultaterne på, at udbyttet ved musikoplevelsen for høj-empatiske mennesker rummer mere end blot det kunstneriske udtryk:
»Det er nærliggende at tro, at musik på den måde opleves som en slags social enhed, som en forestillet eller virtuel menneskelig tilstedeværelse«, siger Zachary Wallmark fra forskerholdet på Southern Methodist University.
»Hvis musik ikke var relateret til måden, vi bearbejder den sociale verden på, ville vi sandsynligvis ikke have set nogen signifikant forskel i hjerneaktiviteten mellem høj-empatiske og lav-empatiske mennesker. Dette fortæller os, at der er tale om personer, der interagerer med andre, og som ønsker at forstå og kommunikere«.

Indenfor musikpsykologien antyder nyere studier også, at evnen til empati er forbundet med den følelsesmæssige oplevelse af musikken, og Zachary Wallmark ser de nye resultater som et bidrag til den forskning:
»Denne undersøgelse bidrager til en voksende mængde beviser for, at bearbejdelse af musik hviler på kognitive mekanismer, der oprindeligt er udviklet til at fremme social interaktion«.

Læs også: Musikeres hukommelse er overlegen | Ny forskning

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER