Nyhed

Endelig dansk premiere på Bent Sørensens ‘Matthæuspassion’

Endelig dansk premiere på Bent Sørensens nye ‘Matthæuspassion’ I Magasinet KLASSISK

Påsken står for døren, og det samme gør den danske premiere på komponisten Bent Sørensens ‘Matthæuspassion’.

Skærtorsdag har DR Symfoniorkestret, DR Vokalensemblet og fire solister dansk premiere på Bent Sørensen påskemusik, der nok flugter Bachs berømte forlæg i orkestreringen med dobbeltkor, to orkestergrupper og fire sangsolister, men den har ny libretto af Jakob Holtze.

I librettoen kobler Holtze tekst fra Matthæus-evangeliet med lyrik fra seks digtere fra det 20. århundrede, udvalgt sammen med komponisten som de primære stemmer i passionen. Stemmerne i lyrikuddragene fra blandt andre Søren Ulrik Thomsen, Edith Södergran og Anna Akhmatova er flettet sammen i en kollage, hvor de indbyrdes kommenterer hinanden.

Bent Sørensen fortæller om værkets tilblivelse i en pressemeddelelse fra DR:

»Jeg fik første gang ideen til værket i 2014, og jeg besluttede, at alt, hvad jeg komponerede fra da af, skulle være en vej frem mod min Matthæus-passion. Efter min mening er Bachs ‘Matthæuspassion’ måske det største kunstværk, der nogensinde er skabt i vores kultur. Så i mit eget værk er der helt sikkert skygger af Bach i musikken, men der er kun ét eneste direkte citat af Bach, nemlig det sted, hvor der synges: “Min Gud, min Gud, hvorfor har du forladt mig?”«.

Værket er oprindeligt bestilt af DR i samarbejde med Oslo Internationale Kirkemusikfestival, der uropførte passionen i 2021. Det år var der også planlagt dansk premiere, men den plan spændte coronarestriktioner ben for. Nu skal det være, og ved premierekoncerten kan man opleve sopran Johanna Nylund, mezzosopran Rebecka Wallroth, tenor Alessandro Fisher og baryton Theodore Platt som solister under ledelse af dirigent Ludovic Morlot.

Vi anmeldte i KLASSISK#69 indspilningen fra uropførelsen i Oslo, der blev udgivet i 2023. Andrew Mellor skrev blandt andet:

»Bent Sørensens hidtil fineste større værk – en passion, der også er noget andet, uden dog at sætte sig mellem to stole«.

Foto: Agnete Schlichtkrull

LÆS OGSÅ

Ud af tågen | Pladeanmeldelse

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER