Nyhed

Endnu en chef forlader New York Filharmonikerne

New York Filharmonikernes øverste chef, Matthew VanBesien (foto), går af et år før tid, og det skaber uro omkring den forestående milliardrenovering af orkestrets koncertsal. Orkestret, som i forvejen står over for store kunstneriske og økonomiske udfordringer, skal nu ud og finde en ny topleder. VanBesiens afgang er den seneste i en række udskiftninger i ledelsen og kommer få dage efter en meddelelse om, at også den kunstneriske leder og økonomidirektøren er på vej væk.

I pressen spekulerer man over, om det vil påvirke den igangværende massive fundraising, der skal finansiere den dyre renovering. Men trods de tomme poster i ledelsen forsikrer bestyrelsen i en kommentar til New York Times, at processen går helt efter planen. Projekteringen blev katapulteret i gang i 2015 med en kæmpedonation på mere end en halv milliard kroner. Men timingen var knap så god, da flere af de andre store kulturinstitutioner i New York samtidig konkurrerede om privat finansiering til renoveringer, og projektet er allerede nu blevet væsentligt forsinket.

Det var VanBesien, der sidste år overtalte orkestret til at acceptere hollandske Jaap Van Zweden (foto) som Alan Gilberts efterfølger på chefdirigentposten. Et valg der blev kritiseret, fordi Van Zweden angiveligt mangler den karisma og internationale pondus, som orkestret får brug for i de kommende svære år. Den afgående topchef forlader New York Filharmonikerne til fordel for en noget mindre iøjnefaldende stilling ved University of Michigan.

»Det har været en svær beslutning for mig, og den har givet mig endnu flere søvnløse nætter oven i dem, der i forvejen hører med til stillingen. Men i sidste ende var denne chance for stor at takke nej til«, siger Matthew VanBesien om årsagen til hans afsked.

Foto: Chris Lee

Læs også: Hollænder bliver ny chefdirigent for New York Filharmonikerne

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER