Nyhed

Endnu et bud på Stradivarius-violinens hemmelighed | Ny forskning

Den distinkte lyd i Stradivarius-violiner og andre strygeinstrumenter fra den norditalienske by Cremona kan skyldes en særlig kemikaliebehandling af ahorntræet, som man brugte til at bygge instrumenterne af, viser ny forskning fra National Taiwan University. I forskningsrapporten kan man læse, at den unikke måde instrumenttræet blev præpareret på ikke kendes fra andre steder eller perioder.

Konklusionen støttes af professor Henri Grissino-Mayer fra University of Tennessee, der i en kommentar til rapporten siger:
»I dag bruger violinbyggere ikke den slags metoder. Resultaterne i rapporten er for mig de første, der præsenterer et overbevisende belæg for, at en mineralsk behandling kan være medvirkende til instrumenternes overlegne lyd«, siger han til New York Times.

Træspåner fra to Stradivariusvioliner, to celloer og en enkelt Guarneri-violin blev undersøgt i forskningsprojektet, for at se hvilke stoffer ahorntræet var behandlet med. Den kemiske analyse af spånerne viste spor af aluminium, kalk, kobber og flere andre stoffer. Hwan-Ching Tai, kemiprofessoren bag projektet, vurderer, at sammensætningen af de forskellige stoffer i kombination med træets ældning og påvirkningen af de vibrationer, der opstår ved spil på instrumentet, er hemmeligheden bag de italienske violiners unikke lyd.

Foto: Harald Hoffman / DG

Læs også: 300 år gammel Stradivarius klonet

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER