Nyhed

Esa-Pekka Salonen: »Vi er ikke et orkester, vi er et mediehus«

Esa-Pekka Salonen: »Vi er ikke et orkester, vi er et mediehus« | Magasinet KLASSISK

Hverken den nye chefdirigent for San Francisco Symphony, Esa-Pekka Salonen, eller den afgåede, populære chef igennem 15 år, Michael Tilson Thomas, ville formentligt have gættet på, at Salonen skulle tiltræde sin første sæson med en virtuel premiere. Eller en aflysning af alle koncerter på orkestrets hovedscene i resten af den nye sæson for den sags skyld.

Men det er den nye virkelighed, som coronakrisen dikterer. Og den finske dirigent, der er kendt som en fornyelsens mand uden den store teknofobi, har da også favnet den umulige situation med verdenspremieren på Nico Muhlys nye orkesterkoncert, ‘Throughline’. Et bestillingsværk til virtuel fremførelse, der, ifølge avisen New York Times, »sætter kursen for rækken af nye kompositioner, som er skabt og tilpasset til begrænsningerne og mulighederne i denne nye æra«.

Med ‘Throughline’ udfordrer Muhly og orkestret grænsen for, hvordan komponister kan skrive koncerter, der skal opføres under corona-pandemiens mange fysiske restriktioner. Koncertens 13 satser byder på højst seks orkestermedlemmer på scenen ad gangen, blæserne optaget for sig og solister transmitteret fra alle egne af kloden. Ifølge Muhly med formålet om »løbende at fokusere på orkestrets enkelte medlemmer som solister såvel som holdspillere inden for deres instrumentsektioner, en slags concerto grosso med skiftende holdopstillinger«.

Alt redigeret sammen og vist live ved lørdagens premiere, som foregik online på San Francisco Symphonys website samt på public service-tv og ikke foran publikum i en sal.

De stående corona-odds mod opførelser med fulde orkesterbesætninger foran levende publikummer betyder for symfonikerne også et skift fra en normal sæson med store abonnementskoncerter til en primær programlægning med online arrangementer. De vilkår får Salonen til at afvise at kalde San Francisco Symphony for et orkester: »Lige gyldigt hvordan vi vender og drejer det, er vi ikke længere et orkester. Vi er blevet til et mediehus«.

Foto: Andrew Eccles

Læs mere: Endnu en finsk dirigent i spidsen for London-orkester

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER