Nyhed

EU’s ungdomsorkester reddet i sidste øjeblik

Ved en pressebriefing tirsdag oplyste en talsmand fra EU, at man alligevel ønsker fortsat at støtte European Union Youth Orchestra (EUYO) finansielt.

Meddelelsen lød således:
»EUYO handler om unge mennesker, musik, kulturel udveksling og udveksling af europæiske anliggender. Vi ser meget gerne, at orkestret fortsætter dets aktiviteter i Europa, og derfor har kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bedt viceformanden og de ansvarlige kommissærer om omgående at finde en bæredygtig løsning og præsentere den for kommissionen ved samlingen i morgen (onsdag; red.)«.

Juncker bekræfter, at man nu har fundet pengene og vedtaget en løsning. Der er dermed politisk vilje til at støtte EUYO på længere sigt, og løsningen kommer helt fra toppen. Jean-Claude Juncker blev protektor for orkestret, da han i 2014 tiltrådte som formand, og han ser det tilsyneladende som en personlig mærkesag at redde orkestret.

Beslutningen om at stoppe støtten til orkestret udløste ramaskrig både i den politiske verden og i kulturlivet. Den tyske kulturminister, Monika Grütters, var hurtigt ude og sige til pressen at hun ønskede at kæmpe for bevarelsen af orkestret. Ligeledes har Berliner Filharmonikernes chefdirigent, Simon Rattle, været en skarp kritiker, og han har stået i spidsen for flere tiltag i kampen for orkestrets overlevelse.

EUYO blev stiftet i 1976 af dirigenten Claudio Abbado og har indtil 2013 fungeret som kulturel ambassadør for Europa. Orkestret var tvunget til at indstille aktiviteterne fra 1. september, da EU for nylig meddelte, at man ville trække den finansielle støtte til orkestret, der i år fejrer 40-års jubilæum.

Foto: PR

Læs også: EU lukker ungdomsorkester

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER