Nyhed

Førende tysk operainstruktør fjernet efter racistisk bemærkning

Førende tysk operainstruktør fjernet efter racistisk bemærkning ved prøver | Magasinet KLASSISK

Efter pres fra ledelsen af operakompagniet ved Staatstheater Nürnberg i Tyskland er instruktøren, Peter Konwitschny, røget ud af den igangværende opsætning af Verdis ‘Trubaduren’. Det skete efter, at han var kommet med »upassende og diskriminerende ytringer« ved prøverne på forestillingen.

Ifølge Bayerischer Rundfunk skal instruktøren have fornærmet en af de medvirkende på en måde, der kan tolkes som racistisk, et par uger inden premieren. Det sydtyske teater har udsendt følgende erklæring om fyringen:

»Baggrunden er en konflikt mellem instruktøren og kunstnerne i huset. Teaterledelsen fastholder sin vurdering efter drøftelser med flere af de involverede, og vi gør det utvetydigt klart, at der ikke er plads til diskrimination på Nürnbergs Statsteater. Teaterledelsen ser fyringen som den eneste mulige konsekvens«.

Staatstheater Nürnberg ønsker ikke at kommentere sagen yderligere overfor Bayerischer Rundfunk.

Men det vil den 76-årige instruktør til gengæld gerne. Ifølge ham opstod episoden ved en prøve med forestillingens kor og solister:

»En af nonnerne var en sort sangerinde, frøken M. som jeg har arbejdet sammen med længe. Hun vendte sig helt om af frygt for en pistol. Så afbrød jeg og sagde: “Frøken M, det skal føles anderledes. Hvis du befinder dig i en rædselsvækkende situation, vil din krop gerne væk, men dit blik bliver fastholdt. Du kan ikke undgå det”. Og så sagde jeg simpelthen: “Det er ligesom i Afrika. Hvis der kommer en løve imod dig, så kan du heller ikke se væk”. Det var det, der skete«, siger han til BR.

Til mediet forklarer Konwitschny, at der i situationen ikke var nogen af de tilstedeværende, som kommenterede episoden. Men næste dag lå der en mail i hans indbakke, hvori beskyldningerne om hans »racediskriminerende opførsel« blev fremsat. Angiveligt til instruktørens store overraskelse.

I en senere diskussion med teatrets operachef, Jens-Daniel Herzog, udtrykte en ophidset Konwitschny, at han ikke ønskede at fortsætte arbejdet på opsætningen med beskyldningerne hængende over hovedet. Dagen efter modtog han en mail med en opsigelse fra teaterledelsen, forklarer han til Bayerischer Rundfunk.

76-årige Peter Konwitschny er en meget respekteret instruktør i den tyske operaverden, anerkendt for sine modernistiske og psykologiske fortolkninger. Men han er også en samarbejdspartner med kant. I 2018 blev han ligeledes fyret fra Göteborgs Operans opsætning af Musorgskijs opera ‘Boris Godunov’ efter »uacceptabel opførsel« overfor de medvirkende.

Foto: Ludwig Olah / Semperoper Dresden

Læs mere: Instruktøren, der ville have opera ud på gaderne, er død

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER