Nyhed

Forskeranbefaling: Orkestermedlemmer skal have plads

Forskeranbefaling: Orkestermedlemmer skal have plads | Magasinet KLASSISK

En nyt studie, bestilt af blandt andre Berliner Filharmonikerne og Berlin Staatskapelle (foto), udstikker rammerne for, hvordan orkestre skal organisere sig for at kunne øve og spille igen. Ikke overraskende handler hovedanbefalingen fra Charité universitetshospitalet i den tyske hovedstad om fysisk afstand og hygiejne.

Professor Stefan Willich ved hospitalet, der er tilknyttet Humboldt-Universität og Freie Universität Berlin, siger ifølge Musik Heute:

»Anbefalingerne skaber det nødvendige grundlag for orkestrenes prøver og koncerter. Dog skal der frem for alt spilles i overensstemmelse med klare beskyttelsesforanstaltninger, deriblandt en sikkerhedsafstand på 1,5 meter for strygere og 2 meter for blæsere«.

For blæserne gælder det i øvrigt, at de hyppigt bør rense instrumenterne for spyt, og at messingblæserne skal placeres bag skærme af plexiglas. Også dirigenter har fået deres egne forholdsregler. Ved prøver skal de holde en afstand til orkestret på 2 meter, mens den kan reduceres til 1,5 meter ved koncerter.

Charité forskerne bag den 13 sider lange rapport med anbefalinger understreger, at forholdsreglerne udelukkende gælder for orkestrene, og at sikkerhedsregler for et eventuelt publikum er ved at blive udarbejdet separat.

Et andet nyt studie, som udføres hos Bamberg Symfonikerne, undersøger hvor mange spytpartikler træ- og messingblæsere udsender. De foreløbige resultater viser, at det er yderst begrænset, hvor mange partikler, der slipper igennem instrumenterne. Professor Bernhard Richter fra Freiburgs Institut for Musikmedicin, som står bag studiet, siger til Bayerischer Rundfunk:

»Det bekræfter vores formodninger og giver os en sikker tro på fremtiden for koncerter spillet foran et publikum«.

Foto: Monika Ritterhaus

Læs mere: Påskeæg fra Berliner Filharmonikerne

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER