Nyhed

Gilbert bliver ny chefdirigent i Stockholm

Gilbert bliver ny chefdirigent i Stockholm | Magasinet KLASSISK

Alan Gilbert bliver chefdirigent for Kungliga Operan i Stockholm fra næste år.

Gilbert der i 2017 trådte tilbage som chef for New York Filharmonikerne, er også ny chefdirigent for NDR Elbphilharmonie Symfoniorkester, første gæstedirigent ved Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra samt æresdirigent hos Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

»Det giver rigtig god mening for mig at kunne dirigere opera et sted, hvor jeg bor, og hvor jeg kan sove hjemme om natten«

Alan Gilbert

Sidstnævnte orkester var Gilbert også chefdirigent for i perioden 2000-08, og at amerikanerens svenske forbindelse er så stærk, skyldes at han er gift og har børn med cellist Kajsa William-Olsson fra Kungliga Filharmonikerna. Familien har bopæl både i Stockholm og New York.

»Jeg kender operakompagniet og har oplevet mange forestillinger. Da Stockholm er min adopterede hjemby, kender jeg selvfølgelig også en masse af musikerne. Der har været mange varme følelser og en god kemi, så det giver rigtig god mening for mig at kunne dirigere opera et sted, hvor jeg er glad for at arbejde, hvor jeg bor, og hvor jeg kan sove hjemme om natten«, siger Allan Gilbert til Opera News.

Gilbert tager over i foråret 2021 med en opsætning af Wagners ‘Mestersangerne fra Nürnberg’, men det var egentlig planlagt, at han skulle dirigere Kungliga Operans nye produktion af Puccinis guldgraverdrama, ‘Pigen fra Vesten’ denne maj, men produktionen er aflyst pga. af coronaepidemien.

Alan Gilbert er internatonalt respekteret som en alsidig dirigent, der både kan sin opera og sin symfoniske musik. Han er kendt for sine ambitiøse programmer og nysgerrighed på musik, der ligger uden for det traditionelle repertoire. På hans seneste to poster i New York og Hamborg har han været ansat som “fornyer”, og den profil får han nu mulighed for at videreudvikle i samarbejde med bl.a. Kasper Holten, der sidste år blev medlem af det svenske operahus’ bestyrelse.

Foto: Peter Hundert / NDR

Læs mere: Efter New York – hvad nu? | Portræt af Alan Gilbert

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER