Nyhed

Holtens nye plan: Musicals og familieforestillinger på Det Kgl. Teater

Ny kurs på nationalscenen. Trods et massivt sparekrav på 800.000 kroner om måneden er den nye teaterchef, Kasper Holten, klar med en offensiv vækstplan, der indebærer et opgør med den smalle scenekunst på Det Kgl. Teater. Holtens nye strategi skal være med til at vende nedgangen i publikumstallet ved hjælp af et bredere repertoire med flere folkelige opsætninger, herunder musicals og familieforestillinger.

Strategien, som skal lokke op mod 100.000 flere gæster til Det Kongeliges tre scener årligt, blev godkendt ved et bestyrelsesmøde sidst i november. Målsætningen om at få 33 procent flere publikummer i hus skrev Holten under på i sin kontrakt, da bestyrelsen ansatte ham, skriver netavisen Zetland.

Ifølge Holten skal teatret igen være for de mange. Målet med et højere billetsalg er at øge teatrets egenindtjening for at kunne investere i mere markedsføring og flere aktiviteter og på den måde skabe den nødvendige, økonomiske vækst. Til Zetland siger Kasper Holten:
»Overskriften for Det Kgl. Teaters ageren i de kommende år: Der skal sælges flere billetter, og der skal spilles mere. Men for de samme penge. Og det betyder, at vi skal turde prioritere vores ressourcer. Og at spændvidden i det, vi laver, nok skal strækkes, så vi kan få nye publikummer ind«.

Det er en hård bane Holten skal spille på i forsøget på at vende en udvikling, hvor Det Kgl. Teater igennem de senere år er skrumpet. Den fire-årige sparerunde fra 2012 resulterede i færre forestillinger og nedlæggelsen af 81 jobs. Og med omprioriteringsbidragets årlige to-procentsbesparelser har teatret siden 2016 skulle spare omkring ti millioner kroner mere om året, stigende op til 40 millioner kroner i 2019.

Selvom der bliver færre penge til den smalle scenekunst betyder det ikke, at Det Kgl. Teater med statspenge i tegnebogen skal ud at konkurrere mod de andre aktører på et boomende musicalmarked.
»Hvis vi skal skabe legitimitet for os selv, så skal vi jo ikke lave det, de andre gør. Det, der ligger i planen, er, at vi svinger mere over mod den type forestillinger, der har en størrelse, som kun vi kan løfte. Med det udstyr for et skuespil, der kun er plads til på Gamle Scene, at spille de klassiske musicals med stort orkester, de ting, ingen andre i Danmark kan. Mod det … mere kongelige, om du vil«, siger Kasper Holten til Zetland.

Foto: Camilla Winther / DKT

Læs også: Reaktioner på Kasper Holtens nye chefstilling

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER