Nyhed

International bekymring for Den Norske Opera

I et åbent brev til bestyrelsesformanden for Den Norske Opera, Anna Carine Tanum, udtrykker 13 fremtrædende operachefer, alle medlemmer af Deutsche Opernkonferenz, bekymring for operahusets internationale anseelse. De ser styreformen som årsagen til den ledelseskrise, der i de sidste år har plaget huset. Lederkollegiet bag brevet til bestyrelsesformanden er ikke hvem som helst. Underskriverne tæller direktørerne for stort set alle de store operahuse i Tyskland, Østrig og Schweiz, og de ser et grundliggende problem i Den Norske Operas organisationsstruktur, der »ikke tillader den nødvendige frihed som enhver kunstnerisk produktion kræver«. Sammenslutningen tilbyder i brevet operaen råd og støtte til at rette op på problemerne.

Kritikken i brevet bakker op om synspunkterne i en artikel i norske Dagbladet, skrevet af avisens klassiske musikanmelder Ståle Wikshåland. Heri hudfletter han operahusets administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø (foto) og anklager ham for manglende ansvarlighed ved at sige op på det allerværst tænkelige tidspunkt.
»Lysø går midt i operaens alvorlige og uløste økonomiske rod med store og stadigt voksende pensionsudgifter, der hænger som en møllesten om institutionens hals. Og så går han uden at have ændret ledelsesmodellen en tøddel. Den er med god grund blevet kritiseret bredt, fordi den fratager den kunstneriske ledelse, operachefen og balletchefen styringen med operaen. Den Norske Opera og Ballet er således stadig uden kunstnerisk kompetence i den øverste ledelse!«, skriver Wikshåland, der er godt tilfreds med Deutsche Opernkonferenz’ indlæg og ser det som »opsigtsvækkende og exceptionelt, at det internationale operamiljø involverer sig i norske forhold«.

Foto: Erik Berg / DNO

Læs også: Annilese Miskimmon ny operachef på Den Norske Opera

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER