Nyhed

James Levine er død

James Levine er død | Magasinet KLASSISK

The Mets tidligere chef- og æresdirigent, den senere #MeToo-detroniserede James Levine, er død, 77 år gammel. Nyheden nåede medierne via hans læge sidste onsdag, en uge efter han døde af naturlige årsager i Californien.

Levine herskede som chefdirigent over The Met i mere end fire årtier men endte med at blive fyret fra posten som æresdirigent i 2018 efter anklager om flere tilfælde af seksuelt misbrug af yngre mænd igennem sin lange karriere hos operahuset.

James Levine debuterede på The Met i 1971, hvor han svingede takststokken i Puccinis ‘Tosca’. To år senere udnævnte kompagniet ham til førstedirigent og i 1976 til chefdirigent. I de kommende år udviklede han kor og orkester til nogle af de fineste i verden, og han kunne også tage æren for at udvide The Mets repertoire betragteligt. I løbet af godt 40 år stod han i spidsen for 85 forskellige opsætninger i 2.552 forestillinger.

Operahusets direktør, Peter Gelb, siger i en pressemeddelelse:

»Ingen kunstner i The Mets 137 år lange historie har haft så stor indflydelse som James Levine. Han hævede The Mets musikalske standarder til nye og større højder«.

Ved siden af The Met formåede Levine også at have chefstillinger ved Ravinia Festivalen, Münchner Philharmoniker samt Boston Symphony Orchestra. Han blev anset for at være den største amerikanske dirigent siden Leonard Bernstein.

På højdepunktet af sin karriere fik han problemer med helbredet, og det kom til at præge hans altdominerende rolle i kompagniet. Parkinsons sygdom og en række andre lidelser gjorde, at han til sidst var nødt til at dirigere fra en kørestol. Det lange, problematiske forløb fik til sidst Gelb til at tvinge Levine ud på sidelinjen. Han fik titel som dirigent emeritus og beholdt ansvaret for kompagniets talentprogram.

Men Levines nedtur var ikke slut. I december 2017 suspenderede ledelsen ham, dagen efter han havde opført Verdis ‘Requiem’, som skulle blive hans sidste optræden som dirigent på The Met. Baggrunden var artikler i New York Times og andre aviser, der berettede om flere tilfælde af seksuelle krænkelser, Levine skulle være skyldig i tilbage i 1960’erne.

Året efter blev han fyret fra operakompagniet efter en undersøgelse af påstandene. Levine nægtede sig skyldig og sagsøgte The Met for kontraktbrud og æreskrænkelse. Sagen endte med et forlig, der blev afslutningen på et af de grimmeste kapitler i The Mets historie.

I en nekrolog i Gramophone sammenfattes Levines skæbne som en af de mest hyldede og en af de mest udskældte dirigenter i nyere tid:

»Selv om Levine utvivlsomt var en stor musiker endte hans karriere med, at musikverdenen vendte ham ryggen og undgik personen, der havde bidraget med så meget, men som også udviste så krænkende en opførsel over for andre mennesker, at det smadrede et renommé, han aldrig kunne genvinde«.

Levines død har affødt mange både positive og knubbede mindeord fra musiklivet. En sidste hilsen fra den finske dirigent Susanna Mälkki på de sociale medier favner begge dele:

»Uendeligt trist over at høre om Maestro James Levines død, og over de unge mennesker han muligvis har skadet. Og trist over hans utrolige karriere der pludselig blev fejet væk. Jeg husker dog også en kunstner, der priste Levine for hans evne til at gøre hende bedre hver eneste gang: “Var det virkelig mig, der lige sang?”. Og hvilken æra hans tid på The Met var. Vores færd på jorden er meget kringlet, men tak for din kunst. Hvil i fred, Maestro Levine«.

Foto: Koichi Miura / Metropolitan Opera

Læs mere: James Levine får kompensation i millionklassen

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER